Включват обичаят "Сурва" в ЮНЕСКО

0
Това е решение, което се взема след много задълбочени изследвания на експерти на традицията
Това е решение, което се взема след много задълбочени изследвания на експерти на традицията Видео: BGNES Agency

На 29 януари в Перник ще бъде официалното предаване на сертификата за включване на обичая "Сурва" в ЮНЕСКО.

Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде репортер на БГНЕС.

Това е решение, което се взема след много задълбочени изследвания на експерти на традицията. Това трябва да е нещо, което да е дълбоко вкоренено в живота на общностите - да бъде оригинално и автентично, заяви Бокова. Тя коментира, че заплахите от нарастващ екстремизъм може да се преодолеят посредством културата, образованието и познаване на междукултурния диалог.

Това е и една от една от най-важните задачи на организацията. Бокова заяви също, че се гордее с чипровските килими, нестинарството, бистришките баби. Всички традиции, които са дълбоко вкоренени в нашата национална идентичност. Според нея ние трябва да се гордеем и с това, което имаме като постижение в днешно време- имаме много хора, които допринасят и за развитие на културата и за развитие на образованието, науката.

Относно избора й за политик на годината, Бокова посочи, че за нея това е било неочаквано, но е голямо признание. Винаги ми е мило, когато моята собствена страна оценява моята работа. Това го приемам като такава оценка. Бокова заяви, че България ще остане в центъра на вниманието й. Тя заяви и че при честването на 70 години на ЮНЕСКО, българският президент е открил тържеството, което за нея е било важно, защото е показало ангажимент на страната ни и уважение й към нея като генерален директор.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари