Вижте играчките на древността

1
Изложбата в Регионалния исторически музей бе под мотото: "Знаеш ли тази игра? Игри и играчки на древността".
Изложбата в Регионалния исторически музей бе под мотото: "Знаеш ли тази игра? Игри и играчки на древността". Видео: БГНЕС

Играчките на древността някои от които на 26 века, представиха в Благоевград.

Изложбата в Регионалния исторически музей бе под мотото: "Знаеш ли тази игра? Игри и играчки на древността".

В подредените кътове в преддверието на РИМ бяха показани играчки, открити при разкопки в древните градове Аполония, Месемврия и край Сухиндол и Бутово.

Количките-кончета, дрънкалки във вид на петлета и войници, датирани от III век бяха от района на Сухиндол и Бутово, на такава възраст бе и скулптурната група на играещи деца, открита край Девня. Трите кукли от теракота, датирани от IV век преди Хр. са от Месемврия, а като най-стари бяха фигурките на гълъби и птици и ашиците от кост, датирани в периода V-III век преди Хр.

Изложбата се организира съвместно с Национален археологически институт към БАН, РИМ - Велико Търново, АМ - Созопол, Старинен музей - Несебър, РИМ - Варна. В нея бяха представени експонати от фондовете на няколко музея, като представените играчки са открити по време на археологически разкопки на различни обекти в страната.

Играчките са изработени от глина или теракота. В изложбата присъстват предмети, свързани с отглеждането на бебетата и децата, а също и съдове, върху които има изображения на играещи деца или на млади хора.

Присъстващите на изложбата деца си поиграха с дървени играчки, нещо средно между теракотените и днешните. С интерес децата гледаха как се върти пумпал и йо-йо, поиграха си с дървен Арлекин и други.

Представените днес играчки са тези, с които са си играли в древността, нещо непонятно за сегашното поколение деца на онлайн игрите в таблети, лаптопи и смартфони. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари