Vivacom отново е в битка за продажба

0
Двама кандидати със собствен капитал се борят да купят телекомуникационната компания
Двама кандидати със собствен капитал се борят да купят телекомуникационната компания

Българската телекомуникационна компания (Vivacom) отново е в битка за продажба.

Сръбско партньорство, подкрепено от BC и KKR на Петр Келнер, заедно с компанията Providence са в борбата за придобиване на телекома.

Спас Русев, базираният в Лондон български бизнесмен, заедно с лондонския филиал на руската банка VTB, продават Vivacom. Спас Русев и лондонския филиал на руската VTB поеха контрола над компанията на търг през 2015 г., след неизпълнение на дълговете ѝ.

Въпреки бурния спор за собствеността на дружеството, на който станахме свидетели по-рано през годината, двама кандидати със собствен капитал се борят да купят телекомуникационната компания.

Vivacom обяви продажбата си през юли, след като Lazard беше ангажиран да намери купувач на бившия български телекомуникационен доставчик.

Кой проявява интерес?

Най-добрите индикативни оферти, които компанията е получила, са от Юнайтед Груп, която е собственост на BC Partners, KKR и Providence Equity Partners.

Очаква се Vivacom да бъде оценена на около 1,2 милиарда евро въз основа на последните сделки на Балканите с телекомуникационни активи, според хора, участвали в процедурата по обявяване на продажбата. Според „Юнайтед Груп“ двамата партньори са предложили 1,1 милиарда евро, докато „Провиденс“ е предложила 1,05 милиарда евро. Тази продажна цена е доста висока за региона, като за Спас Русев и неговите партньори това би била доста голяма печалба, предвид, че те придобиха компанията за 330 милиона евро преди по-малко от четири години.

Споровете за собствеността

Продажбата обаче е възпрепятствана от споровете за собствеността на дружеството. Lazard и други заинтересовани страни получиха писма от адвокатите на Empreno Ventures, инвестиционна компания, собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, в което биват предупредени за съдебни спорове, свързани с търга от 2015 г. Г-н Косарев имаше дял в ходилнговата компания, която беше собственик на Vivacom, но инвестицията му беше заличена, поради неизплащане на дълга.

Empreno твърди, че търгът на дружеството е бил „пълен фарс“ и че компанията е продадена на изкуствено ниска цена. Г-н Русев и VTB отричат това твърдение, но г-н Косарев продължава да оспорва резултата от търга в съдилищата във Великобритания и Люксембург, чието последно решение, потвърждава, че предприятието е собственост на Русев.

Въпреки това, писмата, прегледани от „Файненшъл таймс“, подчертават, нерешения статус на спора за собствеността на „Виваком“. Empreon заяви, че „ще засили правния натиск върху Vivacom и нейните акционери да защитават интересите си“.

Интересът към телекомуникационния пазар в Източна Европа

Офертите са последния знак за интерес от страна на частни предприемачи в телекомуникационния сектор на Централна и Източна Европа, след като чешкият милиардер Петр Келнер със своя фонд PPF миналата година придоби телекомуникационния бизнес на Теленор на Балканите (в това число и в България) за 2,8 милиарда евро. KKR, собственост на фонда PPF, продаде своя немски бизнес Deutsche Glasfiber на цена от 3 милиарда до 4 милиарда евро според човек с преки наблюдения над процеса.

Подкрепената от BC United Group, най-голямата кабелна компания в Сърбия, има желание да консолидира балканския телекомуникационен пазар и тази година приключи с поглъщането на хърватския телеком Tele2 за 220 милиона евро. Освен това притежава активи в Словения, Босна и Черна гора.

Продажбата ще бъде шеста поред в историята на Vivacom, след като дружеството беше приватизирано през 2004 г.

United Group и Providence отказаха коментар за интереса си към компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари