Вицепрезидентът посочи "вина"-та на Радев: Дал шанс на Петков и Василев, а те се обърнали срещу него

1
Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго
Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго Снимка: архив

Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго

За първи път в най-новата история на България имаше такава разнородна коалиция. Тази сложност на коалицията в кризисно време предизвикваше съмнения и, за съжаление, те се оправдаха.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира падането на правителството на Кирил Петков.

В самото начало имаше сериозно съгласие какво трябва да извърши тази коалиция, отбеляза Йотова, но според нея не се са се оправдали очакванията за темпа на реформи - в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следват една след друга в България.

"Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви", каза още Илияна Йотова пред БНТ.

"И Кирил Петков, и Асен Василев получиха огромен шанс. Млади хора с претенции за сериозно образование, свежи идеи и нов поглед. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех. Президентът има само една "вина" - че им даде този шанс. Много бързо те се обърнаха срещу президента, вместо да потърсят съюз", отбеляза вицепрезидентът.

Във връзка с конфликта в институциите по думите на Йотова в тази предизборна ситуация бившият премиер Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало неговото правителство.

Тя поясни, че първата му публична проява като нов министър-председател е била по отношение на македонския въпрос и присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. И припомни за продължилия повече от 5 часа Консултативен съвет при президента Румен Радев, където е била препотвърдена българската позиция за присъединяването на РСМ към ЕС.

"Една позиция, която ни беше изключително важна, защото ние нямахме на своя страна европейските си партньори. Имахме една голяма доза неразбиране, имахме много пропуснати месеци, за да обясним българската позиция и в този първи момент не само, че не ги е критикувал, президентът подаде ръка на новото правителство, за да може при първото си посещение Кирил Петков да отиде със силната българска позиция в РСМ - това не е ли помощ?! Още тогава той беше обещал на нашите европейски партньори бърза и безпрепятствена позиция на България за приемането на нашата западна съседка, въпреки националния интерес на страната и съвсем отговорно мога да го заявя", посочи Илияна Йотова.

Тя благодари на френските ни партньори за това, че са разбрали българската позиция и са направили така в преговорната рамка - вписването на българите в Конституцията на страната да предхожда реалното започване на преговорите, което е безспорен успех.

"Нашите съседи от РСМ трябва да бъдат част от европейското семейство", настоя още Илияна Йотова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари