Високи наеми в данъчните складове оскъпявали горивата

1
КЗК установила липсата на държавна намеса в производството и търговията им
КЗК установила липсата на държавна намеса в производството и търговията им

Горивата на дребно у нас се оскъпяват допълнително от ограничения достъп на дребните търговци до данъчните складове, повечето от които държи монополистът "Лукойл"

Високите цени за наема не позволяват цената "на колонката" да пада, дори когато петролът поевтинява.

Това стана ясно ат участието на директорът на дирекция "Право и политика на конкуренцията" в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Надя Минчева при изслушването й от парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, пише вестник СЕГА.

Като решение на част от проблема с високите цени на горивата, Минчева припомни предложението на КЗК още от 2019 г. да бъдат изградени държавни данъчни складове за съхранение на горива.

"Това ще улесни изключително много търговците. Складовете, които се ползват от Държавния резерв, също могат да бъдат използвани за тези цели за складиране на горива, тъй като там е един от основните проблеми на пазара. Също така предложението за електронна платформа, която в реално време да информира за складовата наличност, тоест за свободните вместимости.

Мисля, че вече е съвсем адекватна на сегашните условия за електронизация на процесите и е съвсем модерен подход, който може да бъде използван", коментира още тя.

На изслушването Минчева заяви още, че КЗК няма информация държавата да участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазари.

Изслушването в специализираната подкомисия бе проведено заради продължаващата тенденция за покачване цените на горивата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари