КЗК подозира ценови картел при горивата на “Инса ойл” и “Сакса”

0
Комисията извършва проверки
Комисията извършва проверки

Комисията извършва проверки

КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на автомобилните горива в страната, съобщиха от Комисията.

Предвид социално-икономическата значимост на горивата, поради прекия им ефект върху цялата българска икономика и прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. Трайната ангажираност на Комисията е да следи развитието на конкурентната среда и нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара. Това включва и появилите се в последните седмици публикации и изказвания в пресата, както и съобщения в средствата за масово осведомяване за необосновано покачване в цените на горивата на някои вериги бензиностанции.

В тази връзка в КЗК постъпили множество сигнали, съдържащи информация и конкретни данни относно непазарно съществено повишаване на цените на петролни продукти, предлагани в търговски обекти за продажба на горива, собственост на търговци на вериги от бензиностанции. Информацията, събрана от Комисията, насочва към изводи за необосновано повишаване на цените на едро и дребно от някои търговци, което повишение няма икономически причини.

КЗК инициира предварително проучване. Установено било, че в множество медийни публикации се посочват две вериги бензиностанции, които са предлагали масовите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 02 март 2022 г. В допълнение Комисията установила, че същите две дружества са основни доставчици и търговски партньори на едно от дружествата, подало сигнал пред нея, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива.

Въз основа на публично достъпна информация, Комисията установила, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 02-03.03.2022 г., когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари