Виновникът за измрялата риба в река Черна остана ненаказан

1
Смолянски съд призна в детайли речно замърсяване, но отмени глобата на ВиК
Смолянски съд призна в детайли речно замърсяване, но отмени глобата на ВиК Снимка: Радостина Чернокова / БНР

Смолянски съд призна в детайли речно замърсяване, но отмени глобата на ВиК

Максимата, че в България не се откриват виновници за престъпленията, поради което остават ненаказани, бе опровергана. Оказа се, че наказание няма дори след като виновникът e намерен, пък и сам не отрича провинението.

Парадоксалният случай е от Смолян. Касае замърсяването на река Черна на 19 срещу 20 август 2023 г. Хиляди измрели риби изплуваха на брега, като това бе само епизод от поредица замърсявания на родопски реки през годината, пише в. "Сега".

Проверката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" установява като виновник за произшествието в Черна местното ВиК. Заустени били непречистени битово-отпадъчни води от градския колектор. Не е имало разрешително за заустване. Някои от нормите след увреждането са завишени 20 пъти. На междуинституционална среща шефката на ВиК-Смолян Румяна Янчевска признава гафа, макар успоредно да сочи като причина и ВЕЦ-Устово. Тъй или иначе е наложена 3000 лв. глоба на водното дружество. То обжалва. Видно от решението, състав на смолянския районен съд изцяло признава щетите и източника. Обаче поради сгрешена дата в документите на басейновата дирекция счита, че е извършено съществено процесуално нарушение. Отменя санкцията. Датата се оказва важната в казуса.

Ето извадка от съдебното решение, която недвусмислено показва, че магистратите са пределно наясно кой-как е замърсил. (Текстът визира ВиК-дружеството; чрез многоточията са премахнати бюрократични термини и пояснения - б.а.): "В случая съдът приема за безспорно, че е стопанисвало градския събирателен колектор (...) и след заустване на отпадъчните води от колектора (...), за което е нямало издадено разрешително (...), е допуснато замърсяване (...). Замърсяването на водите е установено чрез изпитване на взетите проби (...), като за съдът няма съмнение относно тяхното надлежно вземане. По изследваните показатели безспорно е установено превишение (...). По тези съображения съдът приема по делото за безспорно установено, че жалбоподателя е извършил вмененото му (...) нарушение".

А какво e "същественото процесуално нарушение", поради което глобата пада? Ами то е, че актът е издаден на 5 септември, обаче наказателното постановление е с дата 24 август - то няма как да е по-ранно от акта. Както и да се мисли, става дума за техническа грешка при изписване на месеца на постановлението. Съдебният състав, вижда се, също разбира това и отбелязва, че "в наказателното постановление актът е от 5 септември" - ясно е, че хронологично вече има акт, щом е посочен в постановлението. Но в крайна сметка приема, че нещата са опорочени, включително защото се "препятства (...) възможността на наказаното лице да разбере за какво точно нарушение е обвинено" - т.е. ВиК няма да разбере защо е глобено.

"Ще обжалваме. Просто е сбъркан месеца. Техническа грешка", коментираха от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" пред вестника. "Техническата грешка може да бъде установена например с разпит на свидетели - да се разбере кога е връчено постановлението. Но това не е направено", реагира гневно рибарското сдружение "Олимпик 2022", което разбираемо от самото начало взе присърце темата.

А че ВиК чувства отговорност по казуса личи и от факта, че смята да съдейства за новото зарибяване. То ще се проведе през април, като дружеството дава за целта 2500 лв. - почти колкото глобата:

В крайна сметка нищо не е безобидно. "С отмяната на санкцията, и то за безспорно нарушение, се отваря възможността за повтаряне на трагедията", коментират рибарите от "Олимпик 2002".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари