Виктор Орбан предупреди Фон дер Лайен за нова миграционна вълна

0
Унгарският премиер иска от Брюксел да възстанови средствата на страните, които са изградили гранични стени срещу влизането на нелегални мигранти, включително България
Унгарският премиер иска от Брюксел да възстанови средствата на страните, които са изградили гранични стени срещу влизането на нелегални мигранти, включително България Снимка: Getty Images

Унгарският премиер иска от Брюксел да възстанови средствата на страните, които са изградили гранични стени срещу влизането на нелегални мигранти, включително България

Унгарският премиер Виктор Орбан е изпратил писмо на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което предупреждава за по-тежка имиграционна криза, отколкото през 2015 година, и иска от Брюксел да възстанови средствата на страните, които са изградили гранични стени срещу влизането на нелегални мигранти, включително България, предава електронното издание Hungary Today, цитирано от агенция Фокус.

В писмото, публикувано на официалния му уебсайт, Орбан твърди, че досега мерките за защита на границите на Унгария са станали „образцови“ в Европа.

„На прага на Европейския съюз се разгръща нова миграционна криза“, пише унгарският лидер.

„Както добре знаете, хибридното използване на миграцията, произтичаща от Беларус, както и катастрофалната евакуация на силите за сигурност от Афганистан може потенциално да доведат до още по-тежка криза от това, на което станахме свидетели през 2015 г.“.

Орбан вярва, че единствената причина зад настоящата „крехка стабилност“ на ЕС е „фактът, че Унгария, заедно с други държави-членки, успешно защитава външните граници на нашия Съюз“.

Само Унгария досега е похарчила над 590 милиарда форинта (1,64 милиарда евро) от националния си бюджет за защита на границите, пише Орбан. Той отбеляза, че Унгария е била сред първите страни, изградили физическа гранична ограда, „която демонстрира през последните години, че може да гарантира безопасността на гражданите на ЕС и на Европейския съюз като цяло“.

„С течение на времето мерките за защита на унгарските граници станаха образец“, пише той, като твърди, че гранични огради вече се изграждат и в Гърция, Испания, България, Словения, Естония, Литва, Латвия и Полша.

Премиерът пише, че неотдавнашната миграционна ситуация също е показала, че физическите бариери са не само един от най-ефективните видове инструменти за защита на границите, но понякога са и от съществено значение за борба с хибридните атаки. „Всичко това оправдава аргументите и исканията за финансиране, които Унгария отдавна заявява“.

Орбан цитира съвместно писмо, подписано от министрите на вътрешните работи на Австрия, България, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия миналия месец, в което те отбелязват, че физическите бариери изглежда са „ефективна мярка за защита на границите, която служи на интереса на целия ЕС, а не само на държавите-членки на първо пристигане“.

„Тази легитимна мярка трябва да бъде допълнително и адекватно финансирана от бюджета на ЕС приоритетно“, цитира той писмото, като отбеляза, че самият той е подчертал това изявление на последното заседание на Европейския съвет.

„Ето защо е време Комисията да направи това, което е трябвало да направи преди години и да признае, че защитата на външните граници е безспорна проява на европейска солидарност и че усилията на държавите-членки в този контекст заслужават признание и подкрепа“, пише премиерът.

По думите му, ЕК не може да пренебрегне „значителните материални, човешки и финансови ресурси“, които Унгария инвестира в защитата на вътрешната сигурност на ЕС през последните шест години. „Затова още веднъж призовавам Комисията да възстанови разходите за мерките за защита на унгарските граници, чието финансиране беше отказано поради неправилно тълкуване и прилагане на съответните правила от страна на Комисията“, добави той.

Предвид настоящата ситуация с превземането на Афганистан от талибаните и непрекъснатите хибридни заплахи по границите на Литва, Латвия и Полша с Беларус, Унгария не вижда индикации за намаляване на миграционния натиск в близко бъдеще, написа унгарският лидер и добави, че Европа всъщност трябва да очаква „още една значителна миграционна криза“. Европа трябва да защити външните си граници, настоява Орбан и добавя, че с времето е станало ясно, че физическите бариери са единственият ефективен начин да се предпазят европейците от „масовото пристигане на нелегални мигранти“.

Орбан каза също, че подчертаването на необходимостта от запазване на единството на ЕС в кризисна ситуация означава и признаване на „общата отговорност, която свързва държавите-членки“.

„В нашите неотдавнашни заключения призовахме Европейската комисия да предложи необходимите промени в правната рамка на ЕС, които също биха облекчили тежестта на тези по нашите външни граници, включително Унгария, отбеляза Орбан.

„Тези промени трябва да бъдат извършени в допълнение към финансирането на миналите и настоящите разходи за физически бариери на границата.

Унгария е решила да поеме пълната отговорност за спиране на незаконната миграция по южната част на външната граница на ЕС, пише той. „Сега е отговорност на ЕС да допринесе справедливо за нашите усилия и разходи“, пише в заключение Орбан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари