Вежди Рашидов откри в Народното събрание изложба, представяща Ивановските скални църкви

2
Поводът е 800-годишнина от създаването на Ивановския скален манастир „Свети Архангел Михаил“
Поводът е 800-годишнина от създаването на Ивановския скален манастир „Свети Архангел Михаил“ Снимка: Народно събрание

Поводът е 800-годишнина от създаването на Ивановския скален манастир „Свети Архангел Михаил“

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов откри в парламента изложба по повод 800 години от създаването на Ивановския скален манастир „Свети Архангел Михаил“.

Председателят на парламента посочи, че 8 века съществуване на манастира е впечатляващ период от време. По думите му скалните манастири са място, където се опазва вярата, но и се съхранява човешкият дух. Стенописите в Ивановския скален манастир са прекрасни шедьоври в европейската християнска иконописна школа, отбеляза Вежди Рашидов. Той допълни, че в историческата памет остава и основателят на манастира - Йоаким, който по-късно става патриарх.

Областният управител на област Русе Анатоли Станев благодари за възможността да представи изложбата точно тук, в парламента и отбеляза, че манастирът е не само регионална, но и национална гордост. Ивановските скални църкви са духовно и културно средище, но и способ за запазване на българската държавност, добави той.

Ивановският скален манастир е със статут на Национален археологически резерват, а от 1979 г. е включен и в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Експозицията, която гостува в парламента, разкрива историята на манастира в периода XIII-XV век. В изложбата са разгледани и ценните стенописи, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски сцени, както и мястото му като духовно и културно средище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Симеон
    Веждичка, чувал ли си за " ГРАДЕЖ" от Русчук? А, да знаеш - те са поръчали, изрисували, консервирали, популизирали и открили за целия български народ и гражданите на Русе и Иваново скалните църкви . Тия там дето се снимат около теб са фигуранти. Ние сме културния , мозъчния, манекенски и бизнес нов елит отсам Стара планина до Карпатите. Анадъкму
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари