Ветеринари: Забранете пиратките, животните страдат

7
Между 20 и 40 животни са пострадали по време на празниците
Между 20 и 40 животни са пострадали по време на празниците

Петиция в интернет настоява за забрана за употребата на пиратки и заря за частни мероприятия и забавление

Причина за това искане е липсата на контрол, опасността, която крият те за хората и животните.

Текстът е насочен към премиера на България Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Към момента в нея са взели участие над 400 човека, а привърженици на тезата апелираха в социалните мрежи за повече бдителност и по-малко шум.

,,Ветеринарите ежедневно се срещат с този проблем в практиката си. Освен домашните животни, това засяга и доста диви животни. Около празниците случаите на пострадали от пиратките животни са над 20-40. Говорим за птици, таралежи, кучета, котки и др.‘‘, това обясни д-р Мила Бобадова , ветеринар и участник в петицията ,,За въвеждане на забрана за използване на пиротехнически средства на територията на гр. София‘‘ в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Според нея забраната няма да подобри градската среда драматично, но призовава да се вгледаме в примера на други Европейски държави, където пиротехническите средства отдавна са забранени за масова употреба, а използването им се случва в определени дни на обозначени места.

,,Ежедневната практика на ветеринарите показва панически разстройства, фобии и гърчове, вследствие от използваните пиратки. Животното може да се самонарани или да избяга. Освен животни, много хора страдат от гърмежите – деца и възрастни. Не на последно място тези средства замърсяват и природата‘‘, категорична е Бобадова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди време реших да тичам всяка сутрин по 30 минути. Ако някой ден пропусна, на следващият ден ще тичам с 30 минути повече. Утре сутрин ще тичам до 10-ти април!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари