Весела Чернева: Балканите ни сочат с пръст заради ветото върху Северна Македония

0
По думите й македонците смятат, че сме атакували правото им за национално самоопределение и затова реакцията им е толкова емоционална
По думите й македонците смятат, че сме атакували правото им за национално самоопределение и затова реакцията им е толкова емоционална Видео: bTV

Според нея, за да продължат преговорите е необходима Декларация от македонска страна, в която да залегнат българските искания

След подписването на Договора за добросъседство между България и С. Македония двете страни пропуснаха възможността да се работи върху него. Това заяви в „Лице в лице“ зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. По думите й македонците смятат, че сме атакували правото им за национално самоопределение и затова реакцията им е толкова емоционална.

Договорът за добросъседство е добра рамка, в не го се говори освен историческата комисия, за инвестиции, научен и културен обмен. Тези практически измерения на договора не бяха реализирани. Тук се личи дали има истинско желание, или това е една тема, която е за политическа употреба“, обясни Чернева.

Тя заяви, че с наложеното вето върху преговорите на С. Македония за членство в Европейския съюз, сме предизвикали разочарование на международната сцена. „Ние изглеждаме като страна, която загуби симпатиите на съседите си, не само на С. Македония, целите Балкани. Защото ние спряхме разширяването, ние сложихме спирачка на целия процес, добави тя.

Чернева коментира, че с това решение сме „налели вода в мелницата“ и на българското и на македонското ВМРО. Според нея път назад има въпреки категоричната позиция на страната ни.

„Има опция, аз съм оптимист. Смятам, че след гласуването на бюджета в България, когато коалицията няма да е толкова жизнено необходима, може би, ще има възможност да се върнем към здравия разум“, заяви тя.

Зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика посочи, че за целта е необходима Декларация от македонска страна, в която да залегнат българските искания – името Северна Македония се отнася само за територията на Р.С. Македония, за езика да е ясно, че става въпрос за формата, кодифициран след 1945 г. и отказ от твърдението, че у нас има македонско малцинство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари