Веригите за нехранителни стоки не приемат ограниченията за пазаруване

3
Определиха мярката като дискриминационна
Определиха мярката като дискриминационна Снимка: bTV

Девет вериги магазини за нехранителни стоки – „Аико“, „Технополис“, „Практикер“, „Джъмбо“, Магазини COMO, „Техномаркет“, „Практис“, „Домко“ и „Мьомакс“, изразиха принципното си несъгласие с наложените ограничения за пазаруване.

Те изпратиха днес писмо до вицепремиера Гълъб Донев, здравния министър Стойчо Кацаров и министъра на икономиката Даниела Везиева във връзка с изискването клиентите им да влизат само със зелен сертификат или отрицателен тест, информира Русе Медиа.

Според бизнеса заповедта на Стойчо Кацаров в тази си част има негативни последици върху здравето на хората и върху конкуренцията на пазара на стоки за дома и бита, мебели, детски играчки, електроника, строителни материали.

Независимо, че кризата поставя бизнеса в трудно положение, тя  преди всичко излага на риск хората, които пазаруват. Ето защо нашето разбиране е, че първостепенна задача е да се намали този риск. В тази връзка ние приветстваме  мерките, които правителството предприема, за ограничаване на кризата.  Не сме съгласни със заповедта на министъра на здравеопазването, която изисква всички, които пазаруват в магазини над 300 кв.м. за нехранителни стоки да притежават зелен сертификат, за да бъдат допускани в магазина“, казват от веригите.

Наредбата не създава предпоставки за ограничаване разпространението на вируса, а напротив, давайки значителна свобода на по-малките и тесни обекти, способства концентрирането на хора (при това без отрицателен тест или сертификат за ваксиниране) именно в обекти, където е по-трудно да се организират противоепидемични мерки и е почти невъзможно да се контролират мерките. Още повече, че в големите търговски обекти не се наблюдава и трудно може да стане струпване на хора. В такъв смисъл наредбата  не е ефективна и не е  в интерес на хората.

В условията на развиваща се пандемия  би следвало всички бизнеси да бъдат равнопоставени, а в настоящата ситуация се изкривява конкурентната среда в най-активния период на пазаруване преди Коледа, някои са облагодетелствани за сметка на други, като възможна последица от това ще е и засилен стимул за некоректно ценообразуване от страна на привилегированите обекти, което също не е в интерес на потребителите.

Акцентираме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които систематично стимулират служители да се ваксинират и спазват всички противоепидемични мерки. Независимо от постоянните дискриминиращи мерки, на които станахме обект през изминалата година и половина, ние не спряхме да подкрепяме усилията за възстановяване на държавата, да работим „на светло“. Не спряхме да осигуряваме и запазим хиляди работни места и имахме сериозен принос за поддържане на икономическата стабилност на страната.

В условията на  криза считаме че, мерките на правителството трябва да са преди всичко ефикасни за хората и справедливи за бизнеса. Те следва да бъдат еднакви за целия нехранителен сектор, в това число за обектите под 300 кв.м. както и за площите с нехранителни стоки в хипермаркетите, продаващи хранителни и нехранителни стоки. Така в най-голяма степен ще се запази здравето на хората и конкурентен пазар в техен интерес и в интерес на икономиката на страната“, казват още от веригите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари