Венецуела скъсва дипломатическите си отношения със САЩ

0
Това обяви президентът Николас Мадуро, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава
Това обяви президентът Николас Мадуро, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава Снимка: Getty Images

Напрежение и във Венецуела.

Президентът Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със Съединените щати, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава, информира БНТ. Най-малко петима души са загинали в антиправителствените протести във Венецуела.

Всички варианти са на масата по отношение на Венецуела. Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред журналисти в Белия дом в отговор на въпрос дали обмисля изпращане на военни сили във Венецуела. По-рано Тръмп обяви, че признава опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент и нарече правителството на президента Николас Мадуро нелигитимно. В отговор Мадуро даде 72 часа на американските дипломати в Каракас, за да напуснат Венецуела.

Държавният секретар на Майк Помпейо заяви, че САЩ ще подкрепят Хуан Гуайдо за съставянето на преходно правителство и организирането на нови избори във Венецуела.

Венецуелският министър на отбраната обаче е категоричен, че въоръжените сили на страната не признават Гуайдо и че армията ще защити конституцията и ще гарантира националния суверенитет.

Реакциите от Европа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че "за разлика от Мадуро, парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани".

Малко преди това говорителка на Европейската комисия заяви, че Комисията следи внимателно развитията във Венецуела и е в контакт със страните от ЕС и партньорите им.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини призова в изявление за свободни и надеждни избори в страната.

Френското президентство заяви, че Франция се консултира с европейските си партньори преди да обяви позицията си.

Германският външен министър Хайко Маас призова страните по конфликта във Венецуела да запазят спокойствие и да се въздържат от насилие.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари