Велизар Енчев: Борисов е гениален манипулатор на обществените нагласи

0
Във Вашингтон, обаче, нещата никак не са розови за ГЕРБ
Във Вашингтон, обаче, нещата никак не са розови за ГЕРБ

Интервю на Таня Анастасова в liberta.bg.

- Господин Енчев, Вие бяхте първият, който още в навечерието на сформирането на коалицията ГЕРБ-ОП предрече, че много бързо ще се стигне до вътрешни крамоли и битки и даже до разпад на управлението, заради липсата на политически идеи. Алчността ли надделя или липсата на политики?

- Провалът на управляващата коалиция е заложен в професионалните и моралните характеристики на нейните лидери. Борисов е гениален манипулатор на обществените нагласи, но няма понятие от икономика, финанси и външна политика. Не може премиер да е човек без сериозни познания и опит в тези три ключови сфери на управлението. Дори в изказването си в парламента за срива на Търговския регистър той си призна, че е с нулева компютърна грамотност. А в първия си мандат на “Дондуков” 1 се хвалеше, че не разбира много от управление, но добре борави с копчетата на премиерския телефон и избира министрите по бензиностанции. Телевизионното му главно секретарство на МВР и охранителният му стаж при Тодор Живков и в СИК са добър атестат за тв шоу и бодигард, но не и за министър-председател на страна-член на ЕС. 

Говорим ли за професионализма на тримата патриотари, там нещата са трагични. Каракачанов стана военен министър без нито един ден трудов стаж, ако изключим два мандата в НС и двайсетгодишното му пребиваване в партийната централа на “Пиротска”. Какво разбира той от военно дело, освен оперетното му пъчене с хайдушка униформа? 

Сидеров е със същата постна професионална биография, но сега е парламентарният кадровик на патриотарите и ракета-носител на ДПС-арските кадри. Справка – вижте чии кадри са икономическият министър и новата шефка на Агенцията по вписванията.

Вицепремиерът по тишината е с реално образование и солиден бизнесстаж, но е с диктаторски манталитет, правещ го непригоден за държавно управление на цивилизована държава.  Той е единственият вицепремиер в света, сезиращ прокуратурата за действия на подчинен му министър и публично воюващ с държавни институции.

- Бяхте близо до патриотите на Валери Симеонов, как смятате, защо толкова хора се подлъгаха по гръмките фрази и качиха партията му в парламентарната каруца?

- Защото избирателите повече вярват на лъжците, а не на почтените политици. Това е световен феномен, но е особено видим в страни с ниска обща култура, слаба грамотност и тотално мафиотизиране на медиите, денонощно облъчващи електората. 29-годишният преход доведе до дебилизация на възрастното население и тотално опростачване на младото поколение. След като милион и половина млади и образовани избягаха от бедна България, тук останаха предимно примирени със съдбата си хора, които не гласуват, а останалите или продават гласа си, или гласуват по принуда заради държавната работа. 

През 2014-та НФСБ влезе в парламента по две причини - защото ТВ СКАТ бе трибуна на хилядите измамени от прехода и понеже след 2009-та Сидеров полегна на ГЕРБ и ние бяхме алтернативата на Атака. Но след като НФСБ попадна в Народното събрание, Симеонов последва примера на Сидеров и също коленичи на ГЕРБ. Затова начаса напуснах парламентарната група с омерзение.

- Какво /умишлено пропускам-колко/ струва депутатската честност, която проявявахте? И кое ви донесе в повече – горчилки или гордост?

- И двете. Може би горчивината от измамата на избирателите  ни бе в повече. А и за какво да се гордея – че в продължение на седем години всяка вечер водех “Дискусионно студио”, за да помогна на шепа измамници да станат златната патерица на ГЕРБ и да се продадат за трийсет сребърника?!

- Вие сте с пребогат опит в международните отношения - смятате ли, че е свалено доверието в Бойко Борисов от европейските и задокеански партньори?

- В Европейския съюз, все още управляван от Европейската народна партия (ЕНП), Борисов има подкрепата на Юнкер и на истинските господари на люксембургския герой – Германия и Франция. Брюксел, Париж и Берлин си затварят очите за провалите на ГЕРБ не само заради партийната солидарност, но и защото Борисов е послушен изпълнител на волята им. Друг е въпросът как ще постъпи, ако му наложат мигрантски квоти и Истанбулската конвенция. 

Във Вашингтон, обаче, нещата никак не са розови за ГЕРБ. Въпреки визитите на Цветан Цветанов в САЩ, Тръмп отказва да покани премиера в Белия дом. Не такова е отношението на американския президент към унгарския премиер Орбан, хвален от Тръмп като образец на модерен европолитик.  При това Борисов спря три руски енергийни проекта (както се похвали Румяна Бъчварова), но и това не му помогна, за да спечели янките.  Което говори, че отвъд океана гледат с недоверие на българския министър-председател – вероятно заради шифрограмите на посланик Байърли за “Шайката”-та на ГЕРБ, така добре описана от Антон Тодоров. Може би ако военният министър Каракачанов купи “Ф-16” за един милиард, тогава Борисов ще бъде осиновен от бизнесмена Тръмп. Кой знае? Неведоми са пътищата на трансатлантическата любов.

- Когато се изправихте на протест за високите цени на тока и парното, бяхте шепа спартанци пред Парламента. Дали вече хората не вярват в нищо, или пак е на ход страха?

- Страхът е на първо място. Заради него имаме петвековен стаж в Османската империя. Страхът ражда и безверието в собствените сили, което води до социална пасивност и политическа апатия. Не мога да разбера какво може да пробуди заспалите граждани на София, след като събираме едва 200 души пред КЕВР заради възмущението от цените на тока, парното и ...Гинка Върбакова? 

Почвам да мисля еретично – само ако властта вдигне още цените и намали пенсиите, тогава народът ще се пробуди... Сега ще концесионират доживот летище София, но малцина в столицата протестираме. Частните компании вдигат с 50 процента застраховката “Гражданска отговорност”, Фейсбук кипи от ярост от пасивността на държавата към ценовия терор на застрахователите, но на улицата ще излезем само стотина.

- Какво казва дипломатът във Вас - има ли европейска държава с по-зависима политика от нашата? Винаги ли ще слушаме „Козяк“ за външните си министри /и не само/?

- България е на първо място в ЕС по сервилност. Затова и в Европа не ни уважават и гледат на нас като на туземци в костюми. Като посланик в Хърватия съм се срамувал, след като загребският печат публикува свидетелства на хърватски и босненски шофьори, ограбени от наши магистрални бандити и от ...корумпирани полицаи. 

“Козяк” не е виновен за назначените от ГЕРБ външни министри. Вината е на министър-председателя, съзнателно избиращ некомпетентни ръководители на дипломатическото ведомство, за да му бъдат послушни марионетки. Защото самият той е кукла на конци.

- Моля Ви за една прогноза-ще влязат ли в следващия парламент ОП?

- За съжаление – да! Но само ако са в същата патриотарска коалиция. Народът по-лесно преглъща голямата, коалиционната лъжа. 300 лева минимална пенсия и полицай във всяко селище са две грандиозни лъжи и затова хората им повярваха. Както учи Гьобелс, грандиозната измама, повторена сто пъти, става истина в очите на плебса. 

Сега Сидеров и Симеонов публично си вадят очите, но това съвсем не означава, че отиват към развод. При браковете по сметка, разводите са изключение. Това е логиката на патриотарския цинизъм – ако можем да измамим два пъти електората, ще съхраним фалшивата коалиционна любов, за да го измамим и трети път?

- Защо не се обедините с други граждански сдружения?

- Това е задължително. Когато сме изправени срещу мафиотизирана държавна и местна власт, обединението е единственият начин да се противопоставим на препълнените черни каси и техните медии. ГЕРБ е стиснал в желязна прегръдка БНТ и повечето частни телевизии, а патриотарите имат три телевизии, които крият истината за тяхната продажност. Срещу такава мощна изборна машина не бива да се излиза с голи ръце.

 - Господин Енчев, след разпадането на Търговския регистър и сайта на Министерството на правосъдието, след хаоса във всяка една сфера на обществения живот, имаме ли държава?

- Сривът на Търговския регистър е само видимият връх на гербаджийския айсберг, под който се крият планини от проблеми и провали. След почти десетгодишното управление на ГЕРБ управленческият хаос в държавата вече е норма, а не изключение. “Безсилният портиер на Европа” получи трети премиерски мандат не заради всенародната любов към персоната му, а благодарение на овладените държавни и частни медии и изборните манипулации, платени от черни каси, в които се вливат милионите от рекета над бизнеса. При премиерстването на Борисов външният дълг надхвърли 10 милиарда, 1 милиард лева от Здравната каса бяха присвоени от първия кабинет на ГЕРБ без никакви последствия за финансовия министър, малкият и средният бизнес е на колене от терора на управляващите, чуждестранните инвестиции в последните две години паднаха два пъти, цените на лекарствата се увеличиха с близо 50 процента, а здравната система е в реанимацията. Това се вижда както от фалиралите държавни и общински болници, така и от смъртта на родилки. Дори в официалните статистики на Европейския съюз сме на първо място по смъртност и на последно по жизнен стандарт. В новата история на България не е наблюдаван такъв скоростен срив на икономически и социални показатели, представян от продажните медии като венец на управленческата мъдрост. Държавната машина е тежко дефектирала, защото се управлява от бездарни експерти и продажни политици. Когато експертът е некомпетентен, а политикът – корумпиран, държавата върви към клинична смърт.

- Ще възкръсне ли някога пленената ни държава?

- Преди възкресението е освобождението. Първо трябва се освободим от гербаджийско-патриотарската диктатура и след това да възкресим държавата. Трудна мисия!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари