Великотърновските реаниматори върнаха към живота трима тежко пострадали

2

Реанимацията на Великотърновската болница ежедневно е бойно поле, на което се борят живота и смъртта. Екипът на отделението постоянно доказва, че в живота и медицината няма невъзможни неща.

Само за последните два месеца лекарите в отделението успяват да спасят трима души в изключително тежко състояние.

Един от тях е 44-годишен мъж, който на 1 март е приет в изключително тежко състояние, след трудова злополука в завода за производство на велпапе в Стражица, споделиха от болница „Д-р Стефан Черкезов“.

Беше смачкан от вал на работното си място, в травматичен шок, с тежка гръдна травма, която налагаше апаратна вентилация, с много фрактури на двата крака, имаше фрактури и на лицевите кости“, разказва д-р Сибила Маринова, началник на отделението.

Седмица тежко пострадалият мъж останал на апаратна вентилация и се наложило лекарите да го поддържат в изкуствена кома.

Успяхме да излезем от апаратната вентилация и да го стабилизираме. Заради фрактурите на лицевите кости, понеже в нашата болница няма лицево- челюстен хирург, беше транспортиран в „Пирогов“ за по-нататъшно лечение, контактен, спонтанно дишащ“, допълва още д-р Маринова.

На 9 март в отделението е приет друг 27 – годишен мъж, в тежко състояние след скок от голяма височина.

Постъпи при нас в кома, с гръдна травма, счупен таз и глезен. Сложен му е външен фиксатор на таза, което се прави, за да се спре голямата кръвозагуба, защото когато има много фрагментни и нестабилни фрактури на таза оттам се губи страшно много кръв. В първите дни след приемането му от белият му дроб беше евакуирана около 1.100 литра кръв“, разказва д-р Сибила Маринова.

Дълго време младият мъж останал на апаратна вентилация, а в последствие е трахеотомиран.

Това всъщност представлява преместването на тръбата, т.е. да не минава през гласните връзки и се прави операция“ пояснява д-р Маринова.
Благодарение на усилията и професионализма на лекарите, 27- годишният мъж е и изведен от апаратната вентилация, а трахеотомията затворена.

Пациентът започнал рехабилитация и не след дълго е изписан от отделението, след месец и десет дни престой .

Това са тежки травми, които изискват сериозно реанимационно лечение, скъпо лечение, отнемат много време. В началото, понеже бе приет в кома, имаше и черепно- мозъчна травма, дифузна травма на главния мозък, която всъщност определя прогнозата, защото такъв пациент, ако не излезе от комата, всички останали неща пак се правят, но това зависи по-нататъшното развитие на ситуацията. След това е гръдната травма, защото освен счупени ребра от двете страни, имаше и контузии на двата бели дроба“, разказва още началникът на реанимацията д-р Маринова.

В началото на април лекарите от великотърновската болница успяха да спасят живота и на 20- годишно момиче, курсантка в НВУ „Васил Левски“, която се самопростреля със зачисленото й оръжие, докато го почиствала. Тя бе приета в изключително тежко състояние, а повече от пет часа лекарите се бориха, да я спасят и стабилизират.

Веднага е качена в операционната зала, събрани са екипи, като гръдният хирург д-р Драгош Методиев беше основен оператор , д-р Владимир Христов и д-р Иво Найденов бяха асистенти, аз и д-р Йорданка Трифонова бяхме анестезиолозите. Успяхме да стабилизираме жената, имаше 2,5 литра кръв в гръдната клетка“, разказва д-р Маринова.

Веднага след стабилизирането й, курсантката е транспортирана до ВМА с военният самолет „Спартан“.

Благодаря на колегите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, те са направили всичко, за да я стабилизират. В такива моменти се отстраняват най-видимите засегнати тъкани, за да се стопира кръвозагубата, което е направено от лекарите във Велико Търново. Благодарение на действията им пациентката е жива“, заяви категорично още при приемането й във ВМА, началникът на болницата полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

В момента 20- годишното момиче е в стабилно състояние, изведена е от Реанимацията на ВМА и вече се възстановява от ужасяващия инцидент, а благодарение на изключително добре свършената работа от великотърновските медици не се е наложило да й бъде направена втора гръдна операция, каквито бяха първоначалните прогнози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари