Великобритания се запасява с инсулин

0
Страдащите от диабет са в паника, че ако се стигне до Брекзит без споразумение, може да има недостиг на инсулин
Страдащите от диабет са в паника, че ако се стигне до Брекзит без споразумение, може да има недостиг на инсулин

Малко повече от месец преди Брекзит Обединеното кралство прави доставки на инсулин, за да се подсигури в случай на напускане на ЕС без сделка, където се произвежда този скъп медикамент, предаде Франс прес.

3,7 милиона британци, между които и министър-председателката Тереза Мей, са диабетици. Хормонът инсулин, който се произвежда от панкреаса, им позволява да се лекуват, като регулират кръвната си захар.

Великобритания обаче внася значителна част от този жизненоважен продукт и няколко седмици преди предполагаемото напускане на общността страдащите от диабет са в паника, че ако се стигне до Брекзит без споразумение, може да има недостиг на инсулин, посочва АФП. Затова някои болни започнаха да се запасяват. Те вече купуват лекарството на всеки две седмици, вместо веднъж месечно, предава БТА.

Лондон и Брюксел продължават да се опитват да постигнат цивилизована раздяла. Никоя от страните не подкрепя отделяне без сделка, което е равнозначно на възстановяване на митническия и здравния контрол и възможни забавяния по границите. Но предвидената дата за Брекзит - 29 март, наближава, а несигурността подхранва страховете.

Фармацевтичните компании, които внасят инсулин в Обединеното кралство, бързо реагираха и надхвърлиха препоръките на британското правителство, което беше поискало да осигурят допълнителни запаси за период от 6 седмици.

Брекзит без сделка би сложил рязко и окончателно край на няколко десетилетия партньорство между Великобритания и ЕС по регулацията на лекарствените средства и мониторинга на сигурността им, предупреждава американският производител Eli Lilly, цитиран от АФП.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари