Великобритания поставя БЦЖ ваксина на служителите от първа линия

0
Целта е да се види ефективността ѝ срещу COVID-19
Целта е да се види ефективността ѝ срещу COVID-19 Снимка: БГНЕС

Великобритания започва да поставя БЦЖ ваксина на служителите от първа линия в борбата с коронавирусната инфекция.

Целта е да се види ефективността ѝ срещу COVID-19.

Страната е част от мащабно проучване на препарата - смятан за един от най-чистите и ефикасни в медицината и поставян на 120 милиона бебета в света годишно, предава БНТ.

Проф. Джон Кембъл, Университет на Екзитър: Ние не твърдим, че това е отговор на настоящата корона-пандемия. Ваксини ще се появят с времето. Но може би именно БЦЖ ваксината би могла да ни спечели много, много ценно време, да запази здравеопазването и глобалната икономика, както и да предпази хората и семействата в риск.

В изследването, започнало през април в Австралия, участват още Нидерландия, Испания и Бразилия. А втората пандемична вълна продължава.

Проф. Стивън Поуис, директор на британската Национална здравна служба: Сега имаме повече пациенти с COVID-19, отколкото когато правителството обяви мерките на 23 март.

До часове се очаква да бъдат обявени по-строги карантинни мерки във Великобритания, където болните са повече, отколкото през март.

Френският премиер Жан Кастекс каза, че последствията от пълна карантина биха били "драматични", но не изключи всякакви варианти за борба с пандемията.

Чехия затвори кината, театрите и музеите.

От четвъртък маските на открито в Словакия стават задължителни, забраняват се масови мероприятия. В глобален мащаб - заразените са над 37, 5 милиона, жертвите на вируса - над 1 милион.

Междувременно австралийски учени установиха, че COVID-19 може да оцелее до 28 дни върху банкноти, стъкло и стомана. За сравнение, грипният вирус се задържа върху определени повърхности 17 дни. Учените установили връзка между устойчивостта на новия коронавирус и температурата.

Шейн Ридъл, учен: При 40 градуса вирусът живее по-малко от 24 часа. През лятото, когато температурите са по-високи, вирусът е по-неустойчив. Но това не означава да отпадне миенето на ръцете и честата дезинфекция.

Пряката слънчева светлина значително понижава силата на коронавируса - още един от изводите на специалистите. Времето на задържане на вируса зависи от вида повърхност, върху която попада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари