Великобритания планира най-голямото разширяване на ядрената енергия от 70 години

1
Правителството на Обединеното кралство иска да засили своята енергийна независимост
Правителството на Обединеното кралство иска да засили своята енергийна независимост

Риши Сунак: Това е перфектната противоотрова за енергийните предизвикателства

Правителството на Обединеното кралство обяви планове за "най-голямото разширяване на ядрената енергия в страната от 70 години насам", за да засили своята енергийна независимост и да постигне целите за въглеродни емисии.

Гражданската ядрена пътна карта включва проучване на изграждането на голяма нова електроцентрала, £300 милиона инвестиции за производство на усъвършенствано ураново гориво и "по-интелигентно регулиране". Взети заедно, мерките ще учетворят до 24 гигавата ядрената енергия на страната до 2050 г. това е достатъчно, за да осигурят една четвърт от нуждите на Обединеното кралство от електроенергия.

"Ядрената енергия е перфектната противоотрова за енергийните предизвикателства, пред които е изправена Великобритания – тя е екологична, по-евтина в дългосрочен план и ще гарантира енергийната сигурност на Обединеното кралство", каза министър-председателят Риши Сунак, предаде БГНЕС.

"Това е правилното дългосрочно решение и е следващата стъпка в нашия ангажимент към ядрената енергия, което ни поставя на път да постигнем нетно нула до 2050 г. по премерен и устойчив начин", добави той.

Правителството казва, че се е ангажирало с целта за нетно нула до 2050 г., но беше подложено на критики, след като обяви миналото лято, че ще издаде "стотици" нови лицензи за нефт и газ в Северно море. Освен това се бори с криза на разходите за живот, отчасти причинена от скока в цените на петрола и газа след нахлуването на Русия в Украйна..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Нсблюдател
    Те разширяват ядрената енергетика,а ние я продаваме,изоставяме,предаваме и сме пред затваряне. Пак каруцата пред коня.Изглежда англичаните са слабоумни и не наблягат на зелена енергия,а ние сме в ноу хау.Нали уж зелени енергии..., какво се случи?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари