Великобритания изпраща боен кораб в Черно море

0
За първи път от края на студената война Кралският флот разполага свои части по границата на Русия
За първи път от края на студената война Кралският флот разполага свои части по границата на Русия

Великобритания изпраща един от най-модерните си военни кораби в Черно море, съобщи в. “Дейли мейл”, цитиран от 24 часа.

Така за първи път от края на студената война Кралският флот разполага свои части по границата на Русия.

В драматична демонстрация на сила от страна на британската премиерка Тереза Мей разрушителят “Диамант” ще отплава за Украйна. Този ход идва след изказването на Мей, че Великобритания и САЩ трябва да се изправят срещу руския президент Владимир Путин.

Военният кораб ще поведе силите на НАТО и ще помага в охраняването на 650 британски войници, които ще участват в тайни учения в Украйна. Той е оборудван с най-новите зенитни ракети, 60 души от специалните части и командоси.

Ракетите му имат обхват 120 км и могат да унищожат вражески самолети и дронове. При битка на близко разстояние “Диамант” е защитен от съвременно оръжие, което може да изстрелва 3000 20-милиметрови снаряди в рамките на минута.

“Не може да се злоупотребява с ценностите на свободата и демокрацията. Великобритания се качва на световната сцена и стои твърдо с украинските си приятели”, заяви британският министър на отбраната сър Майкъл Фалън.

Пристигането на разрушителя “Диамант” в Черно море се очаква да съвпадне с разполагането на британски войници в други държави от Източна Европа. Около 800 военни ще бъдат пратени в Естония през това лято, а други 200 в Полша. Изтребители “Тайфун” пък ще отлетят за Румъния. Натрупването на британската военна техника е в отговор на изпращането на руски войски и танкове на полуостров Крим и по границите с балтийските държави.

Същевременно въоръжените сили на Латвия заявиха, че са засекли руски военен кораб на няколко километра от границата си. Изтребители на НАТО пък прехванали 2 руски изтребителя над териториалните води на Латвия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари