"Вечният студент" в Русе остана забравен на 8 декември

1
Паметникът се радва единствено на вниманието на група от 14 бивши студенти
Паметникът се радва единствено на вниманието на група от 14 бивши студенти Видео: Русе Медиа

Уникален паметник в Русе, свързан със студентския живот, остана забравен на днешния празник 8 декември.

Той носи многозначително име „Вечния студент” и е създаден преди повече от 50 години, пише Русе Медиа. Негов автор е скулпторът Христо Танев и първоначално се е намирал в Парка на младежта. След няколко премествания, вече 10 години оригиналният монумент е заел място пред Аграрно-индустриалния факултет, където е бил поставен по случай 55-ата годишнина на факултета.

Първоначално творбата е била известна като „Изключения за слаб успех студент“ или „Пропадналия на всички сесии студент“, след което е била прекръстена за по-кратко на „Отличника”, но с ироничен подтекст.

Тази година студентите са заминали още в петък, за да се веселят, и пространството около ректората на РУ е пусто. В минали години е било традиция край паметника да има шествия, венци, цветя и речи за 8 декември, а сега само малцина бивши студенти, а днес вече преподаватели – доценти, професори и асистенти, си спомнят за славните някога времена.

Повечето от днешните студенти не знаят, че  някога е било задължително да докоснеш статуята, за да не бъдеш сполетян от съдбата на вечно късания на изпити „отличник”. Някои са поставяли студентски книжки и пищови около статуята, за да се получи магията с вземането на даден изпит, или пък пищовите, непотребни за един, да влязат в помощ на някой друг. Слабо известен е фактът, че монументът е вдъхновил и написването на стихотворението „На падналите във всички сесии“, чийто автор е покойният вече инженер от Випуск’1964 Антон Добрев.

Днес, 10 години от преместването на новото му място, паметникът се радва единствено на вниманието на група от 14 бивши студенти, които по традиция се събират в навечерието на студентския празник.

Всяка първа събота на декември те честват успешното завършване на висшето си образование. Началото е било поставено по идея на 5 души от випуск на специалност „Технология на машиностроенето и металорежещите машини“, към които се присъединяват още хора.

И тази година за пореден 12-и път групата се събра пред университета за традиционната си обща снимка, за да си спомни за хубавите студентски години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари