Вече няма да ни искат удостоверение за съдимост!

3
Вече няма да ни искат удостоверения за съдимост, актуално състояние на фирма, липса на данъчни задължения, семейно положение и пр.
Вече няма да ни искат удостоверения за съдимост, актуално състояние на фирма, липса на данъчни задължения, семейно положение и пр.

Пълна забрана да се събират такси за достъп до регистрите, вписване и изготвяне на справки въвежда проект на закон за електронното управление, предложен от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Изрично е забранено събирането на пари за услуги от ГРАО, Търговския регистър, регистър Булстат и пр., предаде Всеки ден.

Реално със закона отпада нуждата хората да носят постоянно удостоверения за съдимост, актуално състояние на фирма, липса на данъчни задължения, семейно положение и пр., обясни Васил Величков, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова. Всички тези данни ще се ползват служебно от различните администрации.

Общо 35 млн. пъти гражданите и фирмите са били принудени да плащат за услуга от държавата през миналата година. 63%, или 26 млн. пъти, това плащане е било заради издаване на удостоверение, показват данните на екипа на Бъчварова.

Очаква се забраната за искането на бележки и събирането на такси да спести 400 млн. лв. на година на гражданите и фирмите. Забраната за искане на удостоверения ще важи и за всички доставчици на обществени услуги като електродружествата, ВиК и пр.

В първите години ще се започне с премахването на бележките от най-разпространените услуги като свидетелствата за съдимост и за актуално състояние на фирма.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари