Вдигат заплатите на учителите с 10 процента

0
Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието
Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието Снимка: БГНЕС

"От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си".

Това каза от трибуната министърът на образованието Меглена Кунева, сподели БНР

Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им. Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда  в столичната зала "Арена Армеец". 

В словото си президентът Росен Плевнелиев каза, че не може да не е тук, когато над 12 000 представители на най-благородната професия - учителството, са на едно място. Той каза, че политиците трябва да застанат "мирно", да погледнат учителите и да ги чуят. По думите му, това е най-важната професионална област, а учителите са благословени със своята професия. По думите на Плевнелиев, възраждането на българското образование трябва да е национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически. 

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза в приветственото си слово, че за да бъдеш учител - това е мисия, и че преподавателите трябва да са подготвени, мотивирани и постоянно да се развиват.

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август. В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза министърът на образованието Меглена Кунева

"Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах  в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят."

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева. Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение. Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари