Вдигат цените на лекарства с 20 %

0
Увеличаването на цените се налага заради изискването да се прекратят отстъпките, които сега получават дрогериите от дистрибуторите на лекарства
Увеличаването на цените се налага заради изискването да се прекратят отстъпките, които сега получават дрогериите от дистрибуторите на лекарства Снимка: stilman.bg

Промени в Закона за лекарствата, внесени за обществено обсъждане, ще доведат до увеличение на цените на медикаментите с до 20%, предупредиха фармацевти.

Проблеми има в почти всеки от новите текстове в нормативната уредба и е необходимо преди внасянето им в Министерския съвет те да бъдат изчистени. Това обясни управителят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов, предаде „Труд“ .

Промените в ценообразуването се очакват заради изискването да се прекратят отстъпките, които сега получават дрогериите от дистрибуторите на лекарства. По думите на Костов така аптеките ще купуват по-скъпо медикаменти и крайните цени за потребителите няма да се запазят на сегашните си нива.

Идеята е неконкурентоспособните аптеки в по-малките населени места, които не получават отстъпки заради по-слабите си обороти, да бъдат спасени чрез изравняване на цените на останалите аптеки с техните. Това обаче вероятно ще доведе до увеличения на лекарствата повсеместно.

Зам. здравният министър д-р Бойко Пенков побърза да успокои собствениците на аптеки с твърдението, че опасенията им са неоснователни. Аргументите му обаче не бяха задоволителни и пряко свързани с въпросния текст, предвиден в закона.

Част от недомислията засягат регламента за нощен труд в дрогериите, работата с дистрибутори и т.н.., категорични са фармацевти.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари