Ангел Кунчев: Заразените се удвояват за 10 дни

0
Тотално не се спазва носенето на маски, отстояние, дезинфекция
Тотално не се спазва носенето на маски, отстояние, дезинфекция Снимка: БГНЕС / Архив

Държавният здравен инспектор обяви къде са най-големите COVID огнища

Доцент Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор на България. Той ръководи цяла армия от специалисти, които са на поста си и по време на пандемията. Изключително опитен специалист, доцент Кунчев е в системата близо 35 години. Възпитаникът на Висшия медицински институт в Пловдив даде специално интервю за "Марица".

- Доцент Кунчев, каква е актуалната ситуация с COVID-19 към момента?

- Намираме сe в началото на четвъртата вълна. За щастие, то не е толкова рязко, няма ги големите темпове като в други страни. Но е начало на вълна. Общата заболяемост е 30 на 100 000. В големите градове и по Черноморието гони 50, дори вече минава 60. Преобладава делта вариантът, което вече се случи в повечето страни в Европа. Все пак не искаме да изпускаме общата картина. Слава богу, все още Централна и Източна Европа, Германия са в зелената зона. Но нещата се променят бързо. Другата важна тема е свързана с мерките. Установяваме грубото им неспазване с натрупване на много хора. И то вече дава ефект. Вдига се заболяемостта сред младите хора - тийнейджъри и тези между 20 и 30 години. Затова дойде и заповедта за проверки в курортните места, най-вече по Черноморието, както и по основните магистрали. Тотално не се спазва носенето на маски, отстояние, дезинфекция. Нека не се сърдят, но собственици на обекти трябва да знаят за тези проверки. Ще се опитаме да обхванем по 10-15 места дневно в даден курорт или населено място.

- Какви са прогнозите за развитието на ковид пандемията през август?

- Очаквам границата от 100 заболели на 100 000 население да бъде прехвърлена до средата на месеца. Причината е, че делта вариантът има много по-голям товар в носоглътката. Излиза до края на седмицата важен доклад на Европейския център. Той ще каже има ли връзка между повишена заболяемост и повишена хоспитализация. Че ще имаме повече заразени, това е ясно. Ние го виждаме в куп държави в Европа. Вълната ще обхване целия континент. Но дали води до висока хоспитализация, до риск, до покачване на броя на пациенти в интензивни отделения! И до висока смъртност. Дано не е така, но нямаме още данни.

- Още веднъж да уточните районите с най-бързо покачване?

- Големите градове като София и Пловдив, но най-вече морските курорти във всяка от областите - Бургас, Варна, Добрич. Неслучайно Бургас и Варна изпреварваха няколко дни и столицата по брой заразени.

- Някаква особена тенденция в Пловдив конкретно?

- Не, нищо по-различно и неочаквано. Пак казвам, най-много хора се събират по курортите на морето и там е най-отчетливата тенденция. Това е нормално и за Европа - същото се случва във всички туристически страни като Гърция, Кипър, Испания. Там контактите са много по-чести.

- Как ще проверявате дискотеките, там трудно се спазват правилата?

- Защо да е трудно? Имаме право да влизаме в тях и при нарушения да глобяваме, а дори да затваряме временно до отстраняване на проблема. Говоря за елементарни ограничения като отстояния, дезинфекция. Наистина, насочваме се основно към нощните заведения. Първо, защото наблюденията ни за хотелите показват, че те спазват доста добре мерките. И второ, заради повишения брой заразени сред младежите, връзката е очевидна. Но не само там. Пътувах до морето по работа миналата седмица. Прави ми впечатление, че по магистралите, по бензиностанции също има проблеми. Не може при разрешени 10 души вътре да има 100. Не може само двама от тях да са с маска. Вече гледат на последните като провинили се, не обратното. Не може българи, идващи от Западна Европа, да разказват как се спазват там мерките, а да не го правят тук. Затова от понеделник ще искам редовна справка от РЗИ-тата колко са проверените обекти, колко са нарушенията и какви са взетите мерки.

- Имате ли данни за България колко от заразените са вече ваксинирани, Израел направи такова проучване?

- Води се статистика, но рано е да правим заключения, защото малкият брой резултати води до големи изкривявания. Но може да правим изводи от проучвания в Израел, също Кипър, Великобритания, Гърция. Трябва да ви кажа, че тя е убийствена. Толкова ясен ефект не може да бъде показан! Неимунизирани са между 95 и 99 процента от хората, които попадат в интензивни отделения, подчертавам, а не в болница. И съответно на починалите. В болница има и имунизирани, но най-вече такива с една игла или втора, поставена наскоро. Защитен имунитет получавате три седмици след втората игла. Затова цяло лято повтаряхме, че трябва да се имунизираме. Усещаме, започва интерес, но малко не навреме. Но никога не е толкова късно. Добрата ваксина е поставената. Данните са категорични. Ваксините работят. Да, в различна степен. Да, малко по-слабо при делта варианта. Няма абсолютна защита да не се разболеете, но поне гарантира леко боледуване, без смъртен случай. Напълно достатъчно.

- Необходима ли е трета игла?

- Вероятно ще е необходима. Очаквам го към края на годината. Но за да се случи, трябва официална промяна на характеристиката на продукта от самия производител, после разрешение на Европейска агенция по лекарства. За да кажем на хората кога, каква доза и казва ваксина. Защото очакваме да излязат и подобрени ваксини срещу новите варианти.

- Има ли натиск по болниците върху Черноморието, ще издържат ли, ако продължи така вълната?

- Към момента няма натиск, ясно е, при 800 души в болница в цяла България. Темпът в други страни е далеч по-страшен. Да го кажа така ​- заболяемостта във Великобритания е 30-35 пъти по-голяма от нашата. В Кипър е 100 пъти! Значи, умножете сегашните 300 случая дневно по 100. Напълно е реално да стигнем подобни цифри. Затова и почваме тази проверка. От спазването зависи как ще се развие COVID вълната.

- Предвиждате ли локални мерки в споменатите места с най-бързо нарастване?

- Най-лесно е да спазваме настоящите мерки, защото не са строги. Но видно, хората са настроени, че нещата са окей, ще си правя каквото искам през лятото и не ме интересува какво ще стане. Психологически така стоят нещата. Виждам умората в обществото. И я разбирам. Но при започваща вълна трябва да стиснем малко зъби, за да преминем по-леко и да дадем по-малко жертви.

- Дълга тема, но защо българинът отказва масово да се ваксинира? Или ще се стресне след отпуските, когато наближат октомври, ноември и очакваният пик?

- Вероятно ще го има този ефект, аз вече го виждам. Жалко е, че се стряскаме, когато вече видим непосредствено опасността. Иначе сложен въпрос. Ирационални са страховете! Ако имаше факти, бихме дали обяснения. Но нито факти, нито статистика, нито науката впечатляват някои. Решенията са емоционални, вземат се на база: един човек ми каза, друг сподели, трети прочел в социалните мрежи. Това се разпространява бързо.

- Гадаене е, но ваши колеги прогнозират между 1500 и 3000 заразени на ден? Вашето предположение?

- Гадаене е, наистина. Виждайки случващото се в Европа, това са възможни цифри. Най-тежкият вариант за мен е към 3000.

- Възможно ли е България да влезе в оранжевата зона още през август?

- Напълно. Германците споделиха, че при тях се удвояват случаите на 12 дни. При нас се удвояват на вече под 10 дни.

- Трябва ли да има стимули за ваксинираните, практика е вече в куп страни?

- От социална гледна точка не бих се ангажирал с подобно мнение. Като медик обаче приветствам всяка мярка, която ще увеличи броя на ваксинираните. Трябва да накараме хората да се пазят, а и самите те да осъзнаят колко е важно това за здравето. Но не и насила. Никога не сме обмисляли задължителна ваксинация. Има подобни модели в други страни и може да вземем успешните.

- Сам казахте, че всички сме уморени от тези мерки. Възможно ли е въобще да бъдат наложени нови строги такива при пик от 2-3 хиляди заразени на ден?

- Всичко е възможно. Има разписан план при колко бройки какви мерки трябва да бъдат взети. Окей, може да се придържаме към него. Стига да няма изненади и в двете посоки. Пише в плана, че училища и детски градини ще се затварят последни. Добре, но кой знаеше характеристиките на делта варианта, който удря точно младите. Дори при 200 заразени на 100 000 смятате ли, че някой ще си пусне детето в градината, ако там вече има 5 случая! Това е пандемия, вирусът се изменя непрекъснато.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари