“Възраждане” предлага увеличение на заплатите на служителите на МВР

2
Предложението е изготвено от народния представител Петър Петров
Предложението е изготвено от народния представител Петър Петров Снимка: МВР

Предложението е изготвено от народния представител Петър Петров

Разглеждането на Проекта за държавния бюджет донесе много спорове и разнопосочни мнения, сред народните представители, както и оживени дискусии в Пленарна зала. “Възраждане” внесе предложения между първо и второ четене. Едно от тези предложения е, по отношение на бюджета на Министерството на вътрешните работи и е изготвено от народния представител Петър Петров от парламентарната група на “Възраждане”.

“Като член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред следя отблизо дейността на МВР, включително и начина, по който Министерството бива бюджетирано от Министерски съвет. Винаги политиката на управляващото правителството, по отношение на парите, които всяка година се дават за сигурност е една и съща – да се поддържа едно мизерно състояние на работа във ведомството, за да не води ефективна борба с престъпността и да е зависимо от конкретната политическа конюнктура, която е на власт. Показателно е, че всяка година перманентно намаляват залаганите средства в бюджета за ремонт и строеж на нови сгради на полицията, като в проекто-бюджета за 2024 г. дори няма заложени такива капиталови разходи. В допълнение, бюджетът на МВР бе приет в пленарна зала, без дори, въобще да е бил обсъждан и гласуван в ресорната комисия, в която членувам, с участието на представители на Министерството, на Министерски съвет, синдикатите.

Ние от “Възраждане” сме против тези порочни политики на статуквото и затова едно от предложенията е за увеличение с 10% на заплатите на служителите в МВР, с насока към повишение възнагражденията на влизащите в системата, които получават минималната работна заплата, както и униформените служители, които поемат най-много рискове, при изпълнение на служебните си задължения. Така ще се реагира на увеличаващата се инфлация, която изяжда доходите в сектор „сигурност“. Предлагаме и заделяне на 20 милиона лева за направата на капиталови разходи, под формата на извършване на ремонт на помещения и сгради - районни полицейски управления в страната. В доста от тях условията на работа са не просто от средата на 20-ти век, те са просто ужасяващи. Не можем да очакваме служителите с опит, квалификация и професионална рутина да остават в системата и да не я напускат при положение, че доходите им са много по-ниски, в сравнение с други институции, отговорностите и рисковете при изпълнение на служебните им задължения – значително по-високи, а за капак – социално-битовите условия, в които работят, са отвратителни. Не можем да разчитаме и настоящите условия на работа да привличат и новопостъпващи кадри в системата на МВР, затова е редно да се направят реформи, които да подобрят условията за работа, наред с повишаването на доходите на тази част от служителите на ведомството с най-ниски заплати. Необходимите средства за тези наши предложения могат да бъдат пренасочени от икономисваните, по твърдения на министъра на финансите 1,6 милиарда лева, ежегодно от капиталови разходи”, коментира Петър Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари