Възпитаник на Русенския университет осигури ценно дарение от САЩ

4
Апаратурата вече е в Русе
Апаратурата вече е в Русе Видео: Русе Медиа

Апаратурата вече е в Русе

Възпитаникът на Русенския университет Петър Дяков осигури ценно дарение от техника, което вече пристигна в университета. Апаратурата, която е много модерна и скъпа, се е ползвала от проф. Павел Ястребов от университета в Мериленд, САЩ. По инициатива на Петър Дяков част от техниката е предоставена на Русенския университет, а другата половина е за Тракийския университет в Стара Загора.

След 30 години преподаване и пенсиониране проф.Ястребов е получил техниката от университета с обещание да му се даде друго помещение за кръжоци. „Тя е закупувана от университета и след напускането си той я е преместил в складове. Нае моята фирма да го преместя от Вашингтон до Бостън, след което ме потърси и обясни, че иска да върне апаратурата на университета, защото е скъпо да плаща за складове. Оттам обаче са му казали, че имат доста техника и са му предложили по негов избор да я дари“, разказва Петър Дяков, предава Русе Медиа.

Той веднага предлага Русенския университет като възможност, още повече, че има изграден много хубав изследователски център. Разходите по транспортирането от САЩ до България се поемат от самия Петър Дяков, „Проф.Ястребов е бил специализиран в изучаването на очен апарат, слухов апарат и органи на животни и условието му беше всичко да пристигне в Тракийския университет в Стара Загора. Моят баща е ветеринарен лекар, завършил е там, свързахме се, хората бяха с отворени ръце, но поставих условието пред проф.Ястребов, ако иска аз да покрия разходите по транспортирането, да дадем приоритет на Русенския университет. Благодаря специално на ректора акад.Христо Белоев, проф. Хорчуков и на асистент Христаков за предоставеното помещение. Специалисти от университета помогнаха, разопаковахме, много от техниките дори не знаем още за какво са“, сподели Петър Дяков.

Сред апаратурата има японски микроскопи, центрофуги, стерилизатори, антивибрационни машини, антивибрационни маси, принтери, монитори, много специализирана литература за библиотеката на университета.

Образованието е най-важното нещо, трябват образовани хора, за да теглят нашата нация. Разбира се, за такива тесни специализирани науки без техника е трудно и аз се гордея, че много от студентите ще могат да използват специализирана техника от Америка, Канада, Германия и Япония, която е на висока стойност. Надявам се да излязат много подготвени хора от университета“, каза още Петър Дяков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Scientist
    До преждеупражняващите се в писане. Учудващо е виждането, че с лабораторна техника отпреди 30 години можеш да подготвяш студенти и те "да трупат опит" за работата си през следващите 30 години. В днешното време на динамично развиваща се наука подобни разсъждения изглеждат неприемливи, меко казано. Не може да отъждествяваш финансовите разходи по транспортирането на техниката от САЩ до България с научната и приложната й стойност. При подобни дарения човек остава с усещането, че страната ни и науката в някои наши университети се третират като тези в някои страни от третия свят, даже и на по-ниско ниво. Но това не е учудващо след като в Русенския университет ръководител и преподавател в областта на селскостопанските науки се вживява в ролята на пръв дигитализатор в областта на образованието и акредитацията в България и чете написани от подопечните му думички, а ръководител на така наречения Научноизследователски център е субект, който поради навършване на възраст за пенсиониране не може да бъде заместник-ректот и е уреден на заплата и топло местенце. Само с тези два примера, без да се посочват други, които са много, каква наука очаквате да се развива в това учебно заведение?! Всъщност, техника отпреди 30 години му прилича, съобразно нивото. Господин Дяков, случайно да не сте областен координатор на една политическа партия с лидер с инициали Ц.Ц.? Да не би като политическо лице с това дарение да търсите някакви дивиденти? Вашият съгражданин от Бяла с инициали П.Н. също извлече немалко ползи, включително и лични, с някои "благодеяния" за университета и приятелските си отношения с една личност на ръководни позиции в него. Понякога зад на пръв поглед благородни инициативи стоят съвсем други подбуди. Бъдете здрав.
  • 1
    5
    До 3
    Пич, ти ако си в час ще си наясно, че има техника чиято полезност не се измерва в години. А когато ви дойде замразено месо на 25 години, рипате да си го купите с намаление. А?
  • 1
    4
    Петър Дяков
    Техниката е в перфектно състояние и работи отлично! Вместо да пишете коментари без покритие, по-добре идете и вижте и тогава давайте мнение. Надявам се да има студенти да я използват и натрупат опит! Относно хората които смятат обратното, нека първо изпратят едно писмо до САЩ и видят какви са разходите, тогава да сметнат на ум какво би струвало да докарат цяла лаборатория. Бъдете живи и здрави!
  • 4
    3
    До 2
    Няма да използвам обидни обръщения, защото това е признак на възпитание и култура. Когато правиш дарение за един университет и то е с научноизследователска цел, преценяваш дали то позволява да се извършват съвременни изследвания. Щом университетът в САЩ отказва да я използва, е ясно доколко тя е актуална. Но за български университет от азиатски тип явно става.
  • -1
    2
    до 1
    ами дари ти по-нови бе ганьо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари