Въвеждат срок за регистрация на антични колекции

0
Нова наредба за идентификация и регистрация на движимите културни ценности
Нова наредба за идентификация и регистрация на движимите културни ценности Видео: БНТ

Нова наредба за идентификация и регистрация на движимите културни ценности.

Проектът на документа е публикуван за обществено обсъждане в портала на Министерския съвет. Проектонаредбата беше публикувана за обществено обсъждане на 11 февурари. 

Промените предвиждат прекратяване на процеса по идентификация, ако до 14 дни от подаване на заявлението не бъде сключен договор между музея и колекционера или пък колекционерът не заплати разходите по нея, предаде БНТ.

Когато и двете страни са изрядни, идентификацията на културни ценности трябва да завърши до 6-месеца, а ако има основания той може да бъде удължен с още толкова. Не е ясно обаче какво следва, ако договорът между музея и колекционера бъде прекратен. Липсва и ограничение, при което това може да се повтори, но в друг музей.

Мария Карагьозова, юрист: Това означава ли, че прекратяването на процедурата по вина на една от страните по договора човекът, който е подал заявление и държи в себе си движими културни ценности, той ги държи незаконно?

Проектонаредбата отново не разглежда и случаите, при които собственикът на частния музеи и предметите, които трябва да бъдат идентифицирани са едно и също лице.

Доц. Николай Марков, НИМ: Ще се случи нещото, което може да бъде квалифицирано като конфликт на интереси - произхода на предметите. Частният колекционер, респективно собственикът на частния музей, ще има при всички случаи целия интерес да не представи в идентификационните документи реалния произход на предметите.

Куриоз се появява и в Декларацията за произход и начин на придобиване на предметите, където трябва да бъде посочен техният автор.

Мария Карагьозова, юрист: Интересно ми е кой е авторът на движими културни ценности - археология от Античността, Средновековието?

В срок от 1 месец всички заинтересовани могат да изпратят своите предложения за допълнения на наредбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари