Въвеждат данък "Уикенд"

0
Ако промените бъдат одобрени, фирмите трябва да опишат в методика как имуществото ще бъде ползвано и за лични цели
Ако промените бъдат одобрени, фирмите трябва да опишат в методика как имуществото ще бъде ползвано и за лични цели Видео: News7

Ако промените бъдат одобрени, фирмите трябва да опишат в методика как имуществото ще бъде ползвано и за лични цели

Всички фирми в страната, които имат техника, която може да се ползва освен за служебни цели и за лични, ще трябва да опишат в методика как ще правят разграничението. В случай, че не подадат този документ в Националната агенция за приходите, няма да им се възстановява ДДС от работата с тях, предаде News7.

Ако служебен GSM, лаптоп или автомобил се използват за лични нужди, дружествата трябва да начисляват ДДС върху това потребление. Сумата се удържа от служителите и се внася в бюджета. Досега обаче Националната агенция за приходите не е искала фирмите да дават методиката, по която правят разграничението.

Методиката за разпределение на разходите трябва да е направена по разумен метод, пише още в проекта на Министерството на финансите.

Най-лесно личното ползване на служебна вещ се определя при служебните телефони. Обикновено работодателите определят лимит на GSM-а и ако той се надвиши, служителят плаща горницата. При леките автомобили доказването става, чрез пътните книжки на колите. Но най-голям проблем може да има при компютрите. Според счетоводителите, за да се направи методика за тях ще се наложи да се пише специална компютърна програма.

Ако все пак промените в закона бъдат приети, до 29 януари всички фирми ще трябва да подадат методиките си за изчисляване на личното ползване на GSM-и, коли, компютри и други стоки и услуги на стойност над 700 лева. В случай, че не го направят няма да им се възстановява ДДС от ползването на тази техника.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари