Въвеждат 4 нови степени на професионална квалификация

2
16-годишните вече ще могат да се обучават професионално в електронна среда
16-годишните вече ще могат да се обучават професионално в електронна среда

16-годишните вече ще могат да се обучават професионално в електронна среда

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение, с които се въвежда възможността за обучение от разстояние в електронна среда за навършилите 16 години. Въвеждат се и четири степени на професионална квалификация, информира OFF News.

Промените са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и са внесени от Министерски съвет. Законопроектът е разработен в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПУ), като целта е правната регулация на обществените отношения в областта на професионалното образование и обучение.

От Министерски съвет предлагат промени в структурата на списъците на професиите за професионално образование и на защитените професии, както и изменения в условията за организиране на дуално обучение и процедурата за валидиране на знания и умения.

С нормативните промени се уреждат четири степени на професионална квалификация:

• Първа степен – за нея се изискват придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на рутинни дейности, при неизменящи се условия, при упражняване на професията;

• Втора степен – нужни са придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на дейности с комплексен характер, при изменящи се условия, при упражняване на професията;

• Трета степен – изискват се придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на дейности с комплексен характер, при изменящи се условия, както и поемане на отговорности за работата на други лица при упражняване на професията;

• Четвърта степен – трябват придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на широк кръг дейности с комплексен характер, при изменящи се условия, както и поемане на управленски отговорности за работата на други лица и за разпределяне на ресурси, при упражняване на професията.

Промените целят повишаване на качеството на професионалното образование и обучение и намаляване на административната тежест при лицензионните и регистрационните процедури.

В предложените промени не влиза регламентирането на придобивани на микроквалификации, сертифицирането на ключовите компетентности и регламентирането на индивидуалните сметки за обучение, пише в мотивите на законопроекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари