Васил Велев: В момента влизаме в криза

0
Българските капитали напускат страната, защото няма добър бизнес климат
Българските капитали напускат страната, защото няма добър бизнес климат Снимка: БНТ

Българските капитали напускат страната, защото няма добър бизнес климат

Бюджетът е сметнат нереалистично и той ни отдалечава от еврозоната, защото съдържа риск за прекомерен дефицит. В момента влизаме в криза. Това заяви председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев в ефира на "Денят започва" по БНТ.

"Българските капитали напускат страната, повече отколкото чуждите идват в България, защото няма добър бизнес климат. С този бюджет не се подобрява, а се влошава. Публичните инвестиции, които са заложени като рекордна стойност, няма да се реализират. Първо, защото няма готови проекти, второ, защото, ако се реализират, дефицитът ще е много по-голям от този, който е планиран", коментира Велев.

Той обясни, че бюджетът залага необосновани ръстове, който се различават сериозно от спадащата прогноза на Европейската комисия за ръст на икономиката.

Според Велев обезщетенията за безработни не растат, а безработицата расте.

"Статистиката вече отчита, че безработицата расте. Трябва да предприемаме антикризисни мерки, това изобщо не се артикулира. Има национален план за действие по заетостта, където се обучават безработни, за да намерят работа. Това са полезни политики, например, но не е достатъчно", каза Васил Велев.

По думите му финансовия министър разчита на ръст на потреблението, което да компенсира спада в индустрията.

"Такъв ръст в потреблението ще компенсира чужди индустрии, защото голямата част от потреблението е внос, а не производство в страната", подчерта председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Alèx
    Ами ние сме в КРИЗА от 92- ра ве, сладурчо! Ние никога няма да излезем от нея, докато ни ръковод ят такива, като теб!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари