Васил Велев: Първата стъпка за дефицит от под 3% е депутатите да замразят заплатите си

0
Бюджетният дефицит в следващите 5 години би бил над 3%, ако нищо не се направи, заяви председателят на АИКБ
Бюджетният дефицит в следващите 5 години би бил над 3%, ако нищо не се направи, заяви председателят на АИКБ Снимка: АИКБ

Ще покрие ли страната ни условията за влизането в Еврозоната от 2025 г.?

"Шанс има, но трябва сериозно усилие. Времето, в което трябва да се направи това усилие, приключва. Освен, че не отговаряме на усилията за инфлация, към този момент не отговаряме и на изискванията за бюджетен дефицит", коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria On Air.

Като вярна определи Велев сметката на служебното финансово ведомство за 6,4% дефицит, ако не се намалят разходите и обясни, че тя е направена при оптимистична макроикономическа прогноза за ръст на БВП от 1,8%.

"Два ключови параметъра, чиито по-голям ръст води до по-голям сбор на разходи в бюджета - те са по-скоро надценени, отколкото реално оценени. Дори при тези напрегнати приходи, ще имаме недостиг. Ние не просто трябва да спрем, но и да се върнем назад. Настроенията са, в най-добрия случай, да забавим ход", обясни той.

По-думите му идеалният дефицит е 0%, когато икономиката расте, но до него няма как да стигнем скоро.

"Проблемът е, че ние скоро няма да стигнем и 3%, ако не предприемем сериозни мерки. Дефицитът би бил в следващите 5 години над 3%, ако нищо не се направи. За първата политическа сила са гласували 10%. За втората 10,4%. Ако някой си мисли, че с 10% може да управлява срещу другите 90, които очевидно не го харесват, бърка. За да излезе сметката с 3% дефицит - трябва да има широка парламентарна основа, обединена около водещите национални приоритети. Сега имаме три цели - Еврозона, Шенген и ОИСР. Трябва ни правителство, което да предприеме необходимите действия, за да постигнем тези цели в следващите две-три години", допълни Велев.

Той изтъкна предложените от АИКБ 10 мерки, които да могат да доведат дефицита до 2,75%.

"Първата от тях е да не се увеличават заплатите на народните избраници. Освен това да се увеличат заплатите до размера на инфлацията, пенсиите да се увеличат, но от 1 октомври, учителските заплати също. Да се диференцират енергийните помощи за битовите потребители", напомни председателят на АИКБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    сметка
    демек на година вземат минимум 18,5 милиона и това без другите плащания
  • 1
    2
    депутат
    6381 лв. основна заплата за депутатите, без допълнителни начисления за участие в комисии и др. Заплатите на премиера и председателя на НС са еднакви и вече ще са 9890 лв. Променят се 4 пъти годишно. Заплатите на депутатите се изчисляват на базата на средната работна заплата в обществения сектор в последния месец на тримесечието.
  • 3
    1
    ники
    Някой ще каже ли колко точно вземат тия изедници
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари