Васил Терзиев: Днес качеството на въздуха над София не е толкова лошо

0
Кметът на София посочи, че ще продължат да помагат на софиянци да спрат да горят дърва
Кметът на София посочи, че ще продължат да помагат на софиянци да спрат да горят дърва Снимка: Васил Терзиев / Facebook

Кметът на София посочи, че ще продължат да помагат на софиянци да спрат да горят дърва

Днес качеството на въздуха над София не е толкова лошо, колко беше вчера. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във Фейсбук страницата си. Той допълва, че в момента нивата на фините прахови частици (ФПЧ) са в нормата почти навсякъде заради по-добрите метеорологични условия, вдигането на мъглите и вятъра, който допринася за навлизането на чист въздух над града.

Терзиев припомни, че вчера от Столичната община призоваха хората да ползват градския транспорт, за да се намали влиянието на един от основните замърсители – автомобилите. Въпреки всичко данните показват, че през нощта нивото на праховите частици на много места е било над нормата, което е резултатът от използването на твърди горива и особено горенето на масла и гуми.

По думите му и днес Столичният инспекторат ще продължи да проверява обекти из града, за да намали максимално нарушенията. Терзиев посочи, че от началото на декември са извършени над 450 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на атмосферния въздух. Съставени са 65 акта и глоби с фиш. Само за вчерашния ден са направени 87 проверки. За сравнение в миналата година за периода от първи до 20 декември са извършени 44 проверки и са съставени 32 акта, а през 2021 г. - съответно 30 проверки и 16 акта.

Столичният кмет каза, че фокусът им е върху замърсители като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, цехове и строителни обекти. Най-честите нарушения са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като транспорт на отпадъци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с кал по гумите и други.

За съжаление, София продължава да е един от градовете с най-високи нива на ФПЧ в Европа според Световната здравна организация, заяви кметът. Той каза, че всеки град трябва да се стреми да има чиста околна среда, която да гарантира здравето на хората, включително по-малко белодробни и сърдечносъдови заболявания.

Кметът Терзиев посочи, че ще продължат да помагат на софиянци да спрат да горят дърва, въглища и отпадъци за отопление. Ще бъде затегнат и контролът върху нерегламентираното горене. Ще се реформира и надгради идеята за нискоемисионна зона.

От въвеждането ѝ от началото на месеца, отчитаме над 800 нарушения на ден, коментира Терзиев.

По думите му трябват повече информационни кампании и по-добър контрол, за да ограничим влиянието от силно замърсяващите коли. И не на последно място, ще продължи работата за градски транспорт, който да е атрактивен, бърз, с удобни разписания и маршрути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари