Васил Пиронков: 80% от автобусите нямат колани

0
Дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а голяма част от пътниците може да са правостоящи
Дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а голяма част от пътниците може да са правостоящи Снимка: БНТ

80% от автобусите нямат колани, заводски не са конструирани да ползват колани.

Това стана ясно от думите на Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи. В предаването „Преди всички“ той добави, че автобусите, произведени от 2007 – 2008 г. насам, са с колани, предава БНР.

Този процент не е повече от 20% от общия брой автобуси, които са лицензирани да извършват обществен превоз на пътници в страната. Каквито и законодателни промени да настъпят в бъдеще, ако нямаме културата ние, като пътници, да използваме в превозните средства коланите, това не би довело до никакъв положителен резултат“. 

Пиронков обясни, че коланите в автобусите са на кръста, заради което не е сигурно, че при автобусна катастрофа като тази на магистрала „Тракия“ биха били полезни. 

В Закона за автомобилните превози се казва, че автобуси с курс до 30-50 км разстояние имат право на седящи и правостоящи", подчерта Пиронков и добави, че това означава, че дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а голяма част ще бъдат и правостоящи. 

Законът трябва да се разгледа много точно, а не заради обществения интерес да направим някакъв популизъм, което няма да доведе до положителен резултат, а ще доведе до объркване – законодателно ще бъде прието нещо, което ще утежни и достатъчно утежнения бранш „Пътнически превози“. Ефектът ще бъде дори отрицателен“, коментира Пиронков и даде за пример видеорегистраторите, които в момента лобистки ще бъдат наложени и това ще затрудни бранша. Той е категоричен, че трябва да се мисли за механизми, които да доведат до подновяване на автобусния парк. 

За катастрофата на магистрала „Тракия“, при която загинаха 6-ма души, инж. Павел Диковски, зам.-председател на Браншова камара "Пътища" и член на Асоциацията "Пътна безопасност" изказа мнение:

Няма вина АПИ. В този участък не е необходимо да има мантинела. … Участъкът на 27 км., където е станала катастрофата, е идеално равен, почти няма насип, прав участък – там е абсурдно да се поставя мантинела. Мантинелата не е панацея, която да спаси превозното средство от преобръщане и напускане на пътя при всяко едно обстоятелство, особено когато става дума за тежко возило“, коментира експертът и добави мнението си, че тази катастрофа, дори с мантинела, нямаше да може да бъде избегната.

Според него отговорността за тази катастрофа е на участниците в нея:

„За мен има един малко странен факт – тежък автобус, пълен с хора, той има една енергийна маса много голяма и ударът от една лека кола, много по-малка от него, да го прати извън трасето, говори, че може би има някакъв друг фактор. Може би в някаква степен водачът на автобуса не е усетил навреме удара“.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари