Васил Божков: Пеевски е най-хлъзгавият член на мафията. Стоеше зад купуването на Нова телевизия

45
Божков твърди, че е бил изнуден от бившия министър на финансите Владислав Горанов да финансира телевизията
Божков твърди, че е бил изнуден от бившия министър на финансите Владислав Горанов да финансира телевизията Видео: Свободна Европа

Божков твърди, че е бил изнуден от бившия министър на финансите Владислав Горанов да финансира телевизията

Делян Пеевски е бил пълноправен партньор в Нова телевизия по времето, в което медията е купена и притежавана от бизнесмена Кирил Домусчиев. Това каза в интервю, публикувано от Свободна Европа бизнесменът Васил Божков, който днес е обвиняем за изнудване, подкупи, пране на пари и злоупотреби в хазарта.

За присъствието на Пеевски в притежанието на Нова телевизия няма документална следа, добави Божков. Според него такава е ситуацията с всички участия в бизнеси на Пеевски.

Медията е потърсила Пеевски и Домусчиев по телефона и изпрати писмени въпроси до пиар на Движението за права и свободи (ДПС), пресцентъра на партията, имейли на бизнеси на Домусчиев, както и до верифицирания му личен профил във Фейсбук. До публикуването на новината не получихме отговори.

Думите на Божков идват, след като преди седмица прокуратурата прекрати разследване за изнудването му от страна на високопоставени политици и функционери. Разследването беше срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Проверяваха се твърдения на самия Божков за това, че е бил рекетиран, за да оцелее бизнесът му.

Божков, Пеевски и Горанов са санкционирани от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“. Към днешна дата Пеевски е председател на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) и е кандидат за лидерския пост в партията. Той е и част от парламентарното мнозинство, което подкрепя правителството.

Още през 2020 г. Божков свърза Домусчиев със схема за изнудване. Той твърдеше, че е бил принуден да подпише договор за реклама в Нова телевизия, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб „Лудогорец“, който също е собственост на Домусчиев. Тогава Божков каза, че в замяна е получавал съдействие при работата си с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Божков повече от три години се укриваше в Дубай, но през лятото на 2023 г. се прибра в България и даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на Борисов, Горанов и Арнаудова. Божков твърди, че освен това е плащал и такса „спокойствие“, за да се приемат закони, облагодетелстващи негови фирми.

В сряда пред Свободна Европа Божков повтори тезите си за това, че е бил рекетиран от Борисов и Горанов, и е предавал парите на Арнаудова, а понякога и на съпруга ѝ Делян Димитров.

В интервю, водено от Генка Шикерова, Божков каза още, че е имал желание да закупи Нова телевизия, но Пеевски му е попречил. Така частната телевизия е преминала в ръцете на Домусчиев и Пеевски, а впоследствие Домусчиев се е нуждаел от пари за издръжката на телевизията. Тогава Божков е бил изнуден от бившия министър на финансите Владислав Горанов да финансира телевизията.

Купувайки тази телевизия, заедно с Делян Пеевски между другото, защото Делян беше пълноправен партньор там, на нея ѝ трябваха пари за издръжка“, каза Божков. Той добави, че за това няма доказателства, защото Пеевски е действал така във всички бизнеси, които някога са били свързвани с него.

А къде е фигурирал Пеевски въобще? - попита реторично Божков. "Той затова е най-хлъзгавият и най-трудният член на мафията. Къде фигурира Пеевски, той един подпис не е поставил, но де факто ръката му е навсякъде“, каза Божков, който го свърза още с „Булгартабак“, „Лафка“ и „Общинска банка“.

През март 2019 г. Кирил Домусчиев и брат му Георги придобиха Нова телевизия след серия от противоречиви решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Две години по-късно – през март 2021 г. те продадоха телевизията на "Юнайтед медия", чиято компания майка “Юнайтед груп" купи българския телеком БТК (Vivacom).

Финансовият министър в два кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов беше санкциониран за корупция заради това, че е участвал в схема, при която български длъжностни лица са получили подкупи в замяна на приемането на законодателство.

Подкупите са в размер на „десетки милиони евро“, а законите облагодетелстват „кръгове в хазартния бизнес“. Този разказ съвпада изцяло с твърденията на Божков за схемата за неговото изнудване от Борисов, Горанов и Арнаудова, в която е замесен и Домусчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    10
    Добро утро
    Най-голямото зло в България са Борисов и шайката около него, която се нарича ГЕРБ. Без да забравим Шиши и хитреца Доган. Ако българите се смятат умни, трябва да изчистят този тумор. И само тогава ще трябва да повярват на баба Ванга за бъдещето на България.
  • 14
    9
    Юлиян
    Божков казва истината.Изнудване и подкупи е имало наистина.Стовариха цялата вина за невнесените данъци само върху Божков и членовете на комисията по хазарта,но комисията сама изобщо,в никакъв случай няма и не притежава правото да променя данъчен закон.Това може да направи само парламента по предложение на парламентарната финансова комисия.Там предложението за промяна на данъчния закон,което ощетява държавата е внесено,разгледано и прието за внасяне за разглеждане и гласуване в пленарната зала.Архитектите са най-вече Горанов,Божков,членовете и на двете комисии-на хазарта и финансовата и естествено седящият като "Зевс" на трона и правещ се на невинен Борисов.С две думи корупцията е на всички нива.Някой от вас да е чул за скандал при приемането на промяната в данъчния закон,ощетяваща бюджета с някакви си там 600 милиона?Аз лично не.Хайде да приемем,че "блейките" в пленарната зала гласуват по заповед,без да разбират,но членовете на двете комисии-по хазарта и финансово-данъчната в парламента задължително би трябвало да знаят до какво би довела готвената данъчна промяна.И къде в случая е опозицията,къде са нейните представители в комисиите.Защо не са вдигнали шум,защо са мълчали.Това е повече от един милиард загуба за бюджета.Как да не си помисли човек,че корупцията е навсякъде,във всички парламентарни групи и комисии.
  • -5
    8
    Иван
    Шекерова е смешна,неподготвена и заекваща.
  • 16
    7
    Тони
    И с какво право коментира Пеевски президента ,като самия той турна фес и полумесеца му е възглавница ,тези управляващи до стената
  • 15
    6
    ОцелялОГРОБ-Чумата
    Ех,Чери,Чери! Язък ти за парите, язък ти за дипломите,щом Асфалт паша и шайката му те изиграха и то яко. Трябваше само да издириш и да направиш едно съвещание с Йоца Амстердама, и всичко щеше да е ОК.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари