ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

0
До становището се стигна с 44 гласа „за“ и 37 „против“
До становището се стигна с 44 гласа „за“ и 37 „против“ Снимка: БГНЕС

Закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите не противоречи на Конституцията

Това решиха на Пленума на Върховния административен съд (ВАС), информираха от съда.

Съдиите от Върховния административен съд се произнесоха по две конституционни дела - № 7 от 2022 г. и № 9 от 2022 г., на Конституционния съд на Република България. Едното е за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, а другото - за мандата на членовете на Инспектората на Висшия съдебен съвет, информираха от ВАС.

Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните специализирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на ВАС приема с 44 гласа "за" и 37 "против", че квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители не е противоконституционно. Върховните съдии приеха също, че няма противоречие с основния закон по въпроса за приключване на досъдебните производства в други органи на съдебната власт.

Върховните съдии приеха и становище по Конституционно дело № 7 от 2022 г. То е по два въпроса: "Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?". Вторият въпрос е формулиран така: "Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание?".

Според мнозинството на съдиите от ВАС правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС не се прекратяват с изтичането на мандата им. Те продължават да изпълняват функциите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от ВАС приемат също, че не е конституционно допустимо да се преустанови работата им за неопределено време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари