ВАС върна лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"

0
Забраната към служителите на "Евролаб 2011" ЕООД не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт, пише в решението на ВАС
Забраната към служителите на "Евролаб 2011" ЕООД не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт, пише в решението на ВАС Снимка: БГНЕС

Забраната към служителите на "Евролаб 2011" ЕООД не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт, пише в решението на ВАС

Заради незаконосъобразни действия на агенцията по безопасността на храните, Върховният административен съд възстановява дейността на "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщиха от съда, предаде БТА.

В съда имаше три жалби, по които тръгнаха дела, свързани с издадени от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните заповеди и писма през май.

Върховният административен съд установи неоснователни фактически действия на администрацията на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) във връзка с товаро-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево". Касае се за нарушения на регламент на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. относно официалния контрол и другите дейности, които гарантират прилагането на законодателството в областта на храните, фуражите и здравеопазването на животните.

Първото административното дело пред ВАС е образувано по жалба на "Евролаб 2011" ЕООД срещу разпореждане на административния съд в Хасково. С него е отхвърлено искането за безусловно прекратяване действията на БАБХ.

Върховните магистрати отменят разпореждането на първоинстанционния съд и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, които не допускат служители на "Евролаб 2011" ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор по смисъла на регламента на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

Забраната към служителите на "Евролаб 2011" ЕООД не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт, пише в решението на ВАС. С издадената от изпълнителния директор на БАБХ заповед от 17 май на "Евролаб 2011" не е забранено да извършва дейност като оператор, както и на дейности по представянето на стоки пред лицата, извършващи официален контрол (служителите на БАБХ). И в следваща заповед на изпълнителния директор на БАБХ - два дни по-късно- никъде не се създават забрани за извършване на товаро-разтоварни дейности от страна на операторите, какъвто в случая се явява "Евролаб 2011". С нея е изменен ценоразписът на платените услуги, които БАБХ извършва, като са определени нови такси. Една от таксите е за товаро-разтоварни дейности от ГКПП на транспортни средства, превозващи товари от трета страна.

На база на така въведената такса обаче, без да е издаден какъвто и да е административен акт, администрацията неправомерно с фактически действия забранява на операторите да управляват товарите, които съгласно Регламента са под техен контрол, посочва съдът. БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности. Съгласно Регламента на ЕС стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а от своя страна операторите са тези, които трябва да извършват товаро-разтоварните дейности, отбелязват магистратите

В становище до Хасковския административен съд изпълнителният-директор на БАБХ незаконосъобразно твърди, че товаро-разтоварната дейност е част от официалния контрол. Заради това той включва нова такса от 400 лева в ценоразписа на БАБХ за товарене и разтоварване. Съгласно регламента БАБХ няма право да извършва тези дейности. Операторът, под чийто контрол са стоките след влизането им в България, е задължен да осигури достъп до стоките и животните, които ще се изследват. Различно е положението със самото вземане на пробите, което е задължението на държавния контрол, казва съдът.

Върховните магистрати приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт и затова отменят разпореждането на съда в Хасково. Това решение на ВАС е окончателно.

Второто дело е срещу друга заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 17 май. Дружеството оспорва определение на административния съд в София, с което жалбата му е оставена без разглеждане. Върховните магистрати потвърждават, че определението на първоинстанционния съд е правилно и го оставят в сила. Причината е, че в оспорената заповед не се съдържат волеизявления, с които да се нарушават или застрашават права, свободи или законни интереси на "Евролаб 2011" ЕООД. С нея се разпорежда всички проби, считано от 20 май да се изпращат за изследване в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ. С тази заповед, обаче, изпълнителният директор на БАБХ не отменя друга заповед на министъра на земеделието и храните, с която "Евролаб 2011" ЕООД е определена за лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци. Върховните магистрати приемат също, че с нея ЦЛХИК не е определена и за единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт.

Третото дело е срещу писмо на изпълнителния директор на БАБХ от 18 май до началника на отдела за инспекции на "Капитан Андреево". Жалбата на "Евролаб 2011" е срещу друго определение на административния съд в София, с което тя е оставена без разглеждане. Върховните магистрати, обаче, го отменят и връщат за разглеждане на делото по същество.

С писмото е разпоредено, считано от 20 май, проби от пратки на плодове и зеленчуци от Турция да се изпращат за изследване в ЦЛХИК към БАБХ. По този начин държавната ЦЛХИК се определя за единствена и изключителна лаборатория и се отнема правото на лабораторията на "Евролаб 2011", която е надлежно регистрирана и не е заличена по предвидения в закона, да извършва тази дейност. Подобно разпореждане липсва в заповедта от 17 май. Въпреки че писмото представлява вътрешнослужебен акт, съгласно решение на Конституционния съд, когато той засяга законни права и интереси на определен кръг лица, те имат право на съдебна защита, какъвто е настоящият случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари