Варненски съдия наказа граждани с данъчна проверка

0
Марияна Ширванян е провокирана от активността на гражданите при воденето на дело за достъп до обществена информация, която засяга нейния съд
Марияна Ширванян е провокирана от активността на гражданите при воденето на дело за достъп до обществена информация, която засяга нейния съд Снимка: iStock

Съдия Марияна Ширванян от Административен съд – Варна предаде на Националната агенция по приходите (НАП) трима варненски активисти и две местни неправителствени организации.

От определението на съдийката, с което разполагаме, става ясно, че тя е била провокирана от активността на гражданите при воденето на дело за достъп до обществена информация, която засяга нейния съд, предаде Mediapool .

Конкретното дело за достъп до обществена информация, което става повод за сигнала на съдийката до НАП, е водено от варненеца Николай Цветков. Той е многократно награждаван от Програма "Достъп до информация" за действията си в обществен интерес.

По това дело адвокатът Ивайло Иванов иска присъждане на 300 лева разноски и разходи по делото. Съдия Ширванян се сеща, че адвокат Иванов е представлявал граждани и по други дела за достъп до информация. Той е защитавал гражданите Юлиян Чолаков, Кънчо Бонев, организацията Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и Обединено гражданско сдружение.

Специално СОПА е една от най-активните граждански организации във Варна и е постоянно трън в очите на местната администрация. Тя се бори дълги години срещу проекта "Алея първа" на "Холдинг Варна" (част от "Химимпорт", добила гражданственост като част от групата на ТИМ – б.р.) и срещу безобразията в Община Варна.

Пред Mediapool Юлиан Чолаков обясни, че той не е получавал по законен път определението на съда, за да бъде обжалвано. За сметка на това НАП е започнала пълна ревизия на всички замесени.

Конкретното дело за достъп до информация, което е ядосало съдия Ширванян, е за ПОС терминалите на административния съд. Николай Цветков е питал каква част от тази сума остава за обслужаващата банка.

"Това определение е уникално, не защото е постановено по дело с материя за достъп до обществена информация и ответник председателката на съда Тинка Косева, която уж не знаела колко струва на държавния бюджет в полза на обслужващата банка една трансакция на държавна такса през ПОС терминално устройство в съда. То е уникално, не защото е постановено от съдийка, която за разлика от повечето си колеги, никога не си прави отвод по дело с ответник нейната административна ръководителка, като двете заедно в тандем не са губили дело с материя ЗДОИ в собствения си съд. Определението е уникално, защото съдържа „черен списък“ за преследване на граждани и НПО, използващи активно Закона за достъп до обществена информация", коментира Чолаков и номинира административния съд за анти наградата "Вързан ключ", която се присъжда всяка година от "Програма Достъп до информация".

Случаят става още по-абсурден, защото варненската съдийка праща на данъчните хора, които дори не са страна по делото. Определението е постановено 5 седмици след влизането в сила на съдебното решение.

Юлиян Чолаков коментира, че е разбрал от директора на НАП - Варна Милена Колева, че целта на назначените проверки е за "източниците на финансиране на тази активна гражданска дейност".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари