Варненски лекари спасиха пациент с разкъсана аорта

0
Мултидисциплинарният екип спаси пациент на 72 години от Силистра
Мултидисциплинарният екип спаси пациент на 72 години от Силистра Снимка: Facebook

Мултидисциплинарният екип спаси пациент на 72 години от Силистра

Мултидисциплинарен екип на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна за пореден път спаси живота на пациент с разкъсана аорта. В този случай 72 годишен мъж, който няколко дни се е оплаквал от болки в гърба, е насочен след скенер от лекарите в Силистра към варненската университетска болница за спасяване на живота му.

Транспортиран е с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ – Силистра и веднага е приет в Интензивното кардиологично отделение във варненската университетска болница „Св. Марина“. Незабавно е сформиран мултидисциплинарен екип, който след проведени множество диагностични изследвания, установява животозастрашаващо състояние на торакалната аорта, при което разкъсването на слоевете на аортата и силният вътрешен кръвоизлив трябва да се овладеят възможно най-бързо, за да се спаси пациентът.

Лекарите вземат решение за неотложно ендоваскуларно лечение, при което чрез достъп през бедрената артерия се стига до разкъсаното място на аортата и се имплантира по безкръвен начин протеза. Според специалистите нейната функция е да затвори разкъсаното място, да върне кръвотока и да нормализира кръвообращението.

В екипа, извършил миниинвазивната процедура, са участвали интервенционални рентгенолози от Центъра по интервенционална рентгенология доц. д-р Георги Тодоров, доц. д-р Чавдар Бъчваров и д-р Михаел Нанев от Клиниката по образна диагностика, кардиохирурзите проф. д-р Пламен Панайотов и д-р Милен Славов, съдовият хирург д-р Емил Йорданов, както и реанимационен екип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари