Вариант на магистралата Русе - Търново притесни жителите на село Хотница

0
В Търново започнаха обществените обсъждания за влиянието на трите варианта на магистралата
В Търново започнаха обществените обсъждания за влиянието на трите варианта на магистралата Снимка: Мария Съботинова

Обществено обсъждане на Доклада за Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за „Автомагистрала „Русе – Велико Търново” се проведе във Велико Търново, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

На срещата, провела се в голяма зала на Община Велико Търново присъстваха кметовете на селата Беляковец, Никюп, Ресен, Водолей, Хотница, Самоводене, Момин сбор, Леденик, Пушево, Шемшево и град Дебелец, през които е предвидено преминаване на някой от трите предложени варианта на трасето на автомагистралата. В залата присъстваха представители и на общинската администрация и на Общински съвет. В началото на срещата експертният екип представи докладът за оценка на въздействието върху околната среда и докладът за оценка на степента на въздействие.

Жителите на село Хотница изразиха притеснение от близкото преминаване на единия от вариантите на трасето. Според тях строителството на магистралата и експлоатацията ѝ след това ще окажат сериозно влияния върху околната среда в селото. Господин Гюров, който бе представител на групата от селото, посочи, че от едната страна на населеното место се намира кариера, а от другата се предвижда изграждането на трасето. „В един момент ще се окаже, че живеем между кариера и магистрала. Данните за замърсеността, посочени в оценката, са за 2045 година. Това е спекулативно, защото надали някой може да каже какъв ще бъде процентът на електромобилите през 2045 година, ще има ли Европейски съюз, каква ще е демографията на северна България и климатичните промени до какви атмосферни условия ще доведат“, посочи Господин Гюров. Експертите бяха категорични, че замърсяване на въздуха и околната среда в селото не се очакват.

 АМ „РусеВелико Търново“ е с приблизителна дължина 133 км. Началото на проекта е на 3 км източно от съществуващия Дунав мост при гр. Русе, а краят е след гр. Дебелец, по посока на път II-55. В разработените варианти на трасе са проучени възможните технически решения за изграждане на автомагистралата по нов терен извън съществуващия път I-5. Проектът е разделен на три участъка: Русе – Бяла (от 0+400 до км 40+357), обход на гр. Бяла (от км 40+357 до км 76+200) и Бяла – Велико Търново (от км 76+200 до км 133+500).

Изграждането на автомагистралата е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява транзитния трафик по коридор №9 и международен път Е85. С построяването ѝ ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. АМ „РусеВелико Търново“ ще бъде основна връзка, свързваща втория мост над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново, с път I-4 София – Велико Търново – Варна, път I-3 София – Плевен – Русе и бъдещия участък от АМ „Хемус“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари