Върховният съд отмени присъда за изпиране на 1.6 милиарда лева

0
Делото се точи от 2011 година
Делото се точи от 2011 година Снимка: paragraph22

Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане делото за изпиране на 1.61 милиарда лева срещу издирваната рускиня с финландски паспорт Елизабет фон Месинг. Делото върви в съдилищата от 2011 година.

Наказателното производство се води срещу Месинг и руснака Дмитрий Абрамкин, информира Mediapool. През септември 2017 г. двамата са осъдени на по 10 години затвор и глоба от 700 000 лв от Софийския градски съд. Месинг е осъдена за това, че е оперирала в България с 1.6 милиарда лева, за които е знаела, че са придобити от престъпна дейност в Русия. Рускинята е задържана под стража в съдебната зала.

На горната инстанция обаче следва обрат. Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева изненадващо решава, че задържането на Месинг е било неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5000 лв.

Лекарят умря отдавна

През януари 2018 година Елена фон Месинг пуска молба до Софийския градски съд да бъде вдигната забраната ѝ да напуска страната. Тя представя медицинска бележка, че се нуждае от спешно лечение в чужбина.

Искането е уважено, но по-късно се разбира, че бележката е фалшицирана. Съдът разбира това чрез справка от службата за сътрудничество по наказателни дела в ЕС – Евроджъст. Оттам отговарят, че един от лекарите е бил починал година преди издаването на представеното от Месинг удостоверение. Оттогава рускинята е в неизвестност, но делото продължава.

На втора инстанция Софийският апелативен съд потвърждава голяма част от присъдата на Месинг, произнесена от първата инстанция. Абрамкин е осъден като помагач, който е улеснил операциите на Месинг с парите от Русия. Апелативният съд оправдава Месинг само за това, че не е декларирала паричните преводи.

Върховният съд отменя присъдите, защото долната инстанция е “оставила без отговор съществените възражения“ на подсъдимите.

Същото престъпление, но не точно

По-големият проблем обаче е друг. Софийският апелативен съд от една страна потвърждава присъдата на градския съд, която е наложена за изпиране на пари (чл. 253 ал. 1). От друга страна в решението пише, че става дума за изпиране на пари с престъпен произход, за което двамата подсъдими са имали нужното знание, поради което е осъществен обективният състав на чл. 253, ал. 2 от НК – преобразуване на имущество, придобито чрез престъпна дейност.

ВКС отсъжда, че апелативните съдии са можели да преквалифицира деянието, но при условие, че не се променят фактите, по които подсъдимите са се защитавали. Така се създават и противоречия в присъдата.

През 2018 година името на Месинг бе замесено в скандал и с участието на Комисията за конфискация на незаконно имущество (сега антикорупциционна комисия). Стана ясно, че комисия е вдигнала запора върху имущество за 23 милиона лева на рускинята, а прокуратурата бе сезирана по този случай от Антикорупционния фонд.

Отблокирането на въпросните средства е станало през 2015 г., когато комисията бе ръководена от настоящия български консул във Валенсия Пламен Георгиев.

КПКОНПИ не само отблокира активите на Елена фон Месинг, но и прекрати производството срещу нея с мотива, че тя представила пред комисията документ от следствения комитет на Русия. В него пише, че е прекратено разследването срещу нея за участие в организирана престъпна група за незаконни финансови операции. Преводът на документа обаче не е заверен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари