ВКС отмени намалената присъда за убийството на Алекс от Бяла

0
Присъдата на Валентин Маринов бе намалена от 20 на 3 години
Присъдата на Валентин Маринов бе намалена от 20 на 3 години Видео: Кис 13

Върховният касационен съд отмени решението на Апелативен съд – Велико Търново за убийството на Алекс в Бяла и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда, информира Кис 13.

Припомняме, че с присъда на Окръжен съд – Русе подсъдимият Валентин Маринов е признат за виновен в това, че на 08 юли 2017 в Бяла умишлено е умъртвил 18-годишния Алекс, като деянието е извършено по хулигански подбуди, поради което е осъден на 20 години лишаване от свобода, както и да заплати на гражданските ищци по 100 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди.

След това с въззивно решение Апелативният съд във Велико Търново изменя присъдата, като преквалифицира деянието на подсъдимия и го признава за виновен в това, че вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, по непредпазливост е причинил смъртта на Алекс. По този начин Съдът намалява наложеното наказание от 20 на 3 години.

Делото стига до Върховният касационен съд, който приема протеста и жалбите на частните обвинители за основателни. Върховните съдии констатират, че Апелативният съд само е отбелязал декларативно, че не са налице "доказателства по делото подсъдимият да е желаел или да е допускал настъпването на по-тежкия резултат – черепно-мозъчната травма, а още по-малко смъртта на пострадалия", но не е изложил никакви съображения.

Затова делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари