Въпросник: Искате ли да има забрана за "смесено" ресто?

3
Некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" организира онлайн анкета във връзка с въвеждането на еврото
Некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" организира онлайн анкета във връзка с въвеждането на еврото

Некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" организира онлайн анкета във връзка с въвеждането на еврото

За да се чуе мнението и да се отчетат потребностите на българските граждани относно начина на посочване на цените на стоките и услугите и осъществяването на търговската дейност в преходния период около въвеждането на еврото в България, некомерсиалната платформа “Ние, потребителите" организира анонимна онлайн анкета на тази тема. Анкетата може да видите ТУК.

Законопроектът и мотивите към него са публикувани на Портала за обществени консултации на Министерския съвет именно, за да бъдат събрани становища и гледни точки от възможно най-много заинтересовани страни.

Разработеният от “Ние, потребителите" е-въпросник приканва гражданите да споделят как за тях ще бъде по-лесно и удобно посочването на цените на продуктите при кампании за намаления например в периода на двойното обозначаване - в лева и в евро.

Действащото към момента потребителско законодателство задължава търговците в този случай да посочват редовната и намалената цена на стоката в лева. Със законопроекта за въвеждането на еврото, в преходния период, се добавя още една - намалената, в евро. Въпросът към гражданите е желаят ли и редовната цена да бъде посочена в евро.

Аналогичен въпрос има и за случаите, в които потребителското законодателство задължава търговците да посочват цена за единица мярка и за количеството в разфасовката, когато имаме предварително пакетирани продукти.

От “Ние, потребителите" питат хората още искат ли да има изрична забрана за връщане на “смесено" ресто - в евро и в лева, през първия месец от приемането на еврото, когато все още ще е възможно да се плаща и в лева. Съгласно предвиденото в закона за еврото, в този период, дори при плащане в лева, търговците ще връщат ресто приоритетно в евро. Изключения се допускат за случаите, в които няма да имат достатъчни наличности от тази валута.

"Ако хората платят в лева, но продавачът им върне част от рестото в евро, а останалата - в лева, за тях би било много трудно на касата да извършат необходимите пресмятания, за да се уверят в коректността на сметката. А до подобни ситуации е много възможно да се стигне, ако няма изрична забрана за “смесено ресто". Затова е добре да се обърне специално внимание и да има акцент по този и други чувствителни въпроси при допитването до обществото", казва основателят на “Ние, потребителите" Габриела Руменова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    до 8
    А ти определяш кои са „умните“, а кои „глупавите“ :) :) :)
  • 10
    10
    много ми е интересно
    Нали „всички“ у нас искали еврото?!? Ами защо тогава тези „всички“ ги е страх от референдум за еврото?!? Нали „всички“ ще гласуват „ЗА“, що е тоя страх, или.... Хайде отговорете „всички“ само не ми отговаряйте с опорните епитети и класификации
  • -5
    9
    Отново до копейките
    От подробности всъщност няма смисъл. Преди малко се появиха снимки от местното червено сборище днес. Ами то Пленарна зала на Общината не е пълна и на 20%, от тях я има, я не десетина нещастници под 70 години! За справка - пак в този сайт. Отивате си, измирате, свършено е с вас!!! УРАААА!
  • -1
    8
    До 2
    Винаги хората са се делели на умни и глупави.Затова едните искат еврото ,другите не го искат...
  • -2
    7
    до 4
    Деца, не пийте от сутринта, че по обед вече едва уцелвате клавишите на клавиатурата :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари