Ваня Григорова: 10% инфлация до февруари, почти двойно увеличение на цените

0
МРЗ се увеличи с около 9%, което дори не компенсира инфлацията. Наложително е още едно увеличение
МРЗ се увеличи с около 9%, което дори не компенсира инфлацията. Наложително е още едно увеличение Снимка: NOVA

Кои са инструментите, които работниците могат да ползват, за да намалят щетите върху себе си и семействата си?

10% инфлация до февруари. Почти двойно увеличение на цените на някои стоки от първа необходимост. Очаквано още по-значимо нарастване на цените на горивата. Кои са инструментите, които работниците могат да ползват, за да намалят щетите върху себе си и семействата си?

МРЗ се увеличи с около 9%, което дори не компенсира инфлацията. Наложително е още едно увеличение.

За работниците, които получават повече от минималното възнаграждение, отговорът е обединение. Ето какво се постига през общи действия:

 „Мини Марица-изток“ ЕАД: 15% увеличение на Фонд „Работна заплата“; от 62 на 100 млн. лв. увеличение на инвестиционната програма.

 Култура: 11,8 млн. лв. допълнителни средства за сектора

 Градски транспорт: Увеличение на трудовите възнаграждения на работещите с 10% от 1 април 2022 г.

 Здравеопазване: Ръст на трудовите възнаграждения, като те ще станат 910 лв. за санитар, 1500 лв. за медицинска сестра, 1900 лв. за лекар без специалност и 2000 лв. за лекар със специалност.

 Образование: Всички учителски и директорски заплати се увеличават с 12,3%, непедагогическият персонал получава не по-малко от 10%; лекторските часове се увеличават с 10%.

Понякога с преговори става. Понякога трябват заплахи. А понякога - протестни и стачни действия. Всичко зависи от енергията, която имат или нямат работниците.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари