Валя Ахчиева: Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

3
Репликата на един от участвалите в срещата, че "трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора" липсва от доклада
Репликата на един от участвалите в срещата, че "трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора" липсва от доклада

Репликата на един от участвалите в срещата, че "трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора" липсва от доклада

Официален документ на Медицинския съвет на УМБАЛСМ "Пирогов" описва детайлно срещата от скандалния запис, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на починалата Даная. Той обаче е бил подправен, тъй като заплахите "тия хора да усетят болката" са удобно пропуснати.

За това съобщи журналистката Валя Ахчиева в интервю за предаването "ЕвроДикоФ", предаде Булевард България.

Скандалният запис от лечебното заведение беше оповестен публични именно в нейното второ разследване по случая "Даная".

Тя разполага с официалния протокол от проведеното заседание на Медицинския съвет по здравни грижи в болницата. След сравнение е установила, че разминавания между това, което се чува в записа, и това, което е описано в документа почти няма - с няколко изключения.

Репликата на един от участвалите в срещата, че "трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора" липсва от доклада. Отделно от него липсва изказване на проф. д-р Асен Балтов, което се чува в записа с продължителност от около 20 секунди. Не става ясно обаче какви точно са били отрязаните думи, но те са отговор на въпрос на адвоката на срещата.

Официалният документ, в който очевидно има пропуски, е изготвен от Петър Найденов - началника на отдел "Право" в лечебното заведение. Към момента обаче никой не е тръгнал да проверява разминаванията между записа и протокола, твърди Ахчиева.

Едно от изказванията в срещата също не е предадено правилно във финалния доклад - този, свързан с предстоящата ротация на кабинета. В записа се чува как лекар казва: "Въпросът е да устискаме до 6-ти март. Е, това е истината. Казвам го на български език".

Протоколчикът обаче е сменил глагола "устискаме". Изреченията, които конкретизират, че става въпрос именно за ротацията във властта също са премахнати. Става дума за репликата “нали така, не бъркам датата? Кога е ротацията?”.

Ахчиева казва, че все още никой не я е потърсил да предостави излъчения в разследването ѝ запис и пита защо все още няма проверка по случая. Преди дни Българският лекарски съюз отказва да заеме позиция по скандалния запис и отправи решаването на проблема към съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари