Валери Симеонов понесе нов коалиционен удар

0
Бюджетната комисия отхвърли хазартните промени на Валери Симеонов
Бюджетната комисия отхвърли хазартните промени на Валери Симеонов Снимка: БГНЕС

Казината остават в градовете, решиха депутатите, но те приеха набързо поправките на ГЕРБ

Пореден коалиционен удар понесе лидерът на НФСБ Валери Симеонов. След като вчера ГЕРБ с подкрепата на ДПС отхвърлиха идеята на „Патриотите“ са създаването на „доброволни отряди“ в България, днес бяха отхвърлени и хазартните предложения на Симеонов.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че по принцип подкрепя идеята за изтласкване на казината извън централните части на градовете – в курорти, 5-звездни хотели и около границата – но според нея това предложение няма как да мине в пленарна зала.

„Подкрепям вашата борба за ограничаването на хазарта и се надявам разговорите в тази посока да продължат и да успеем да излезем с общи действия“, каза Стоянова. Тя помоли също така от Министерство на финансите да предоставят справка за това колко данъци по години ще изгуби хазната, ако бъдат затворени въпросните 637 обекта във вътрешността на страната, които попадат под ударите на предложението на Валери Симеонов. Справка трябва да включва и кога изтичат лицензите на тези зали, както и колко хора са заети в бранша.

Симеонов от своя страна заяви, че е разочарован, че бюджетна комисия не подкрепи неговия проект за промени в Закона за хазарта. Според него промените не налагат мораториум на хазарта и въвежда разумен срок бизнесът да се пренастрои (до края на 2025 г. – бел .ред.). Днешното решение на комисията не било нещо, с което да се гордее българският парламентаризъм. НФСБ ще продължи своята борба“, отчете Симеонов. Според него партията му е последователна и упорита и знае, че нещата не винаги стават от първия път. „Така беше и със закона за лотарията на Васил Божков“, отчете лидерът на НФСБ.

За сметка на това хазартните промени на ГЕРБ минаха без проблем, въпреки че не бяха одобрени от „Обединени патриоти“. Според тях Комисията по хазарт се превръща в Държавна агенция към Министерския съвет. Освен това се дава право на Държавния спортен тотализатор да разшири кръга на организираните от него хазартни игри, включително залагания върху резултати от надбягвания с коне и кучета, върху случайни събития и познаване на факти и др. Недоумение предизвика и предвидената възможност да бъдат организирани игрите в наети пунктове и чрез устройства за самообслужване.

Един от доводите на управляващите, когато се национализираха лотарийните игри на Васил Божков, беше да се извадят подобни игри от търговски обекти, където твърде много хора с лекота играят хазарт.

„Не бива да се позволи такова мащабно разширяване на дейността на спортния тотализатор. Това създава условия да се повтори схемата на „Национална лотария”, което в никакъв случай не отговаря на целите на законопроектите, които сме прокарали. Не сме съгласни да се разширява броят на обектите безконтролно в мащабите, в които операторът на игрите преди беше частен”, обяви Валери Симеонов. Той препоръча на своите партньори да преосмислят предложенията си. От ГЕРБ не коментираха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари