Валери Кузманов: Обявих гладна стачка, наказват ни без обяснение

1
Гладната стачка на Кузманов ще протече отвън, пред сградата на ЦСМП
Гладната стачка на Кузманов ще протече отвън, пред сградата на ЦСМП Снимка: БГНЕС

Гладната стачка на Кузманов ще протече отвън, пред сградата на ЦСМП

Председател на Секцията към Спешната помощ в София и областта Валери Кузманов обяви гладна стачка. По думите му това негово действие е продиктувано от много фактори, като най-големият в момента е липсата на диалог между него и синдикат "Защита" с директора на ЦСМП - София Георги Гелев, предаде БГНЕС.

Кузманов заяви, че се прилагат наказания към служители от всякакви длъжности, работещи в Спешната помощ. "Тук се наказва без да ти бъде даден отговор", каза той и уточни, че не знае защо е наказан, тъй като става въпрос за анонимен донос.

Кузманов обясни, че при опита си да разбера защо е наказан, не е получил отговор от директора на ЦСМП - София.

„Аз специално съм излязъл тук да защитя правата на колегите си", каза той и добави, че министърът на здравеопазването Христо Хинков м.г. е излъгал, че в Бюджет 2024 ще има увеличение на заплатите в цяла България. Кузманов твърди, че колегите му са солидарни с него и според него нещата отиват към национален протест, въпреки че те не присъстваха, което той отдаде на „страха, че ще бъдат уволнени".

От своя страна председателят на синдикат „Защита" Красимир Митов уточни, че това е индивидуален акт, обявен от Валери Кузманов, отбелязвайки, че никой друг от останалите служители не е обявил гладна стачка.

„Всички наши организации го подкрепят, въпреки че нашите намерения са тази стачка да не се състои, защото тя е с риск за здравето и живота на човека, който я обявява. Затова търсим диалога, само че на министъра на здравеопазването онзи ден му беше смешно, че някой тръгва да стачкува. Именно поради тази причина Валери не се отказа, а реши да отстоява правата си", подчерта той и добави, че подкрепата на фелдшерите, сестри и останалите служители на Спешната помощ ще се види в следващите дни, ако до утре след обяд няма развръзка.

Митов съобщи, че има информация бонусите и заплатите на администрацията са много над заплатите на лекарите.

„И когато нашите хора попитат какво се случва и как се разпределят парите, започват наказанията. Няма нарушение на трудовата дисциплина. Нито един от наказаните нито е закъснял за работа, нито си е тръгнал по-рано, свършил си е перфектно работата, но защото някой казал „бе", друг бил казал „ма"... Този проблем с общуването идва от страна на директора – той така се държи със своите подчинени и те така общуват помежду си, но няма нарушение на трудовата дисциплина", категоричен е той, като допълни, че наказанията се правят по доноси.

От „Защита" са категорични, че изобщо не се интересуват от мнението на другите два синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа", защото „те отдавна са се разграничили, служат на директора и на властта". Според Митов от КНСБ и КТ „Подкрепа" се държат като работодатели и няма нищо синдикално в поведението им.

Кузманов добави, че КНСБ и КТ „Подкрепа" отказват увеличение на заплати, увеличение на купони, отказват първа категория на труд, облекло на трудещите се в ЦСМП-тата.

Гладната стачка на Кузманов ще протече отвън, пред сградата на ЦСМП, където е паркирана колата му, тъй като не е получил отговор от директора да я проведе вътре. „Охраната гони моите колеги от синдикат „Защита", начело с председателя", каза стачкуващият. Той е категоричен, че какво ще се случи оттук нататък е изцяло в ръцете на политиците и на министъра на здравеопазването.

„Казват, че заплатите са много добри. Защо тогава липсват 200 човека в ЦСМП и никой не иска да започне работа", попита Митов и обяви, че ако до утре след обяд няма разрешение на проблема, започва гладна стачка във всички центрове на Спешната помощ в цялата страна.

Заместник-председателят на синдикат „Защита" Милена Атанасова каза: „КНСБ и „Подкрепа" са като пилци под квачка. Квачката е Гелев."

Кузманов отправи и други обвинения. Той се обърна към здравния министър и директора на ЦСМП - София с искане да узнае къде са средствата, които са дадени по европейска програма за ремонти на Спешната помощ. „Тази програма е провалена. Парите са похарчени и нищо не е направено в цялата страна и сега ще трябва да върнем пари на Европа. Поради тази причина в момента отпускат допълнително средства от МЗ да довършим програмата и купуваме четки за тоалетна и кошчета за боклук", обясни Митов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари