Ваксинирането у нас се възстановява от утре

0
От утре стартира отново работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал
От утре стартира отново работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал Видео: bTV

Ваксинацията с ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19 у нас ще бъде възстановена още утре

 Това стана ясно на брифинг тази вечер. От утре стартира отново работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал, съобщи зам.-министър Жени Начева, цитирана от bTV.

Имаме важна информация от Европейската агенция по лекарствата, има официално становище, което потвърждава ефикасността и безопасността на ваксината на "АстраЗенека", т.е. съотношението полза-риск е положително и няма проблем всички държави-членки на ЕС да продължат да прилагат ваксината, информира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Ние също от Агенцията по лекарствата извършихме анализи, които потвърждават, че няма проблеми в качеството на ваксината. Беше направен анализ на една от партидите. Също така имаме и заключение от съдебно-медицинската експертиза за случая на починалата жена от Пловдив.

Не се наблюдават тромбози, няма причинно-следствена връзка, казват медицинските експерти, така че на този етап имаме пълното основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утрешния ден да бъде прилагана ваксината, както и във всички останали европейски държави", допълни той.

Още тази вечер ще известим и утре сутринта тези от лицата, които бяха записани за 12 април за ваксиниране, за да могат утре да се явят във ваксинационните центрове и да получат своята първа доза от ваксината. Създадена е организация чрез ваксинационните центрове, районните здравни инспекции. Количествата от ваксината ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят утре, също да бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, които ще се явят или са записани за съседни дни – 12-ти, 13-ти април", допълни Жени Начева.

"Има четири важни заключение – първото е, че ваксината „АстраЗенека” има положително съотношение полза-риск; второто е, че няма партиди, в които има отклонение на качеството, които да бъдат причина за нежелани ефекти. Третият извод беше, че тромбоемболичните събития, свързани с употребата на тази ваксина, са отхвърлени като цяло, и четвъртият извод е, че остава една малка, сива зона на съмнения, в която комитета ще продължи проучванията си." Това заяви д-р Мария Попова, директор на Дирекция „Лекарствена безопасност и клинични изпитвания“ в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари