Въглищните централи у нас ще работят до 2030 година

1
Договаряме с Румъния водни електроцентрали по река Дунав, каза Росен Христов
Договаряме с Румъния водни електроцентрали по река Дунав, каза Росен Христов

Договаряме с Румъния водни електроцентрали по река Дунав, каза Росен Христов

"Водейки се от приоритетите ни за зелен преход се фокусираме върху изграждане на нови мощности на нисковъглеродна и зелена енергия. Трябва да намалим зависимостта от природен газ и минем на зелен водород. Важни са отношенията ни със съседните държави, защото ние сме основен износител на енергия в региона", обяви енергийният министър Росен Христов по време на енергийна конференция, предава bTV.

"Нашите анализи показват, че поне до 2030 г. ще бъде изгодно въглищните централи да се развиват у нас и да участват в енергийната система. След това постепенно може да изведем сектора до 2038 година. Силно препоръчваме използването на ядрена енергетика. Имаме площадки за строеж на поне 4 нови блока. Така че нашата препоръка е да се строят", обясни Христов.

По думите му трябва да наблегнем на фотоволтаици и водни електроцентрали. Водим разговори с Румъния за водни електроцентрали по река Дунав, обяви той.

"Голяма пречка при ВЕИ у нас е липсата на електропреносна мрежа. Предвиждаме изглаждането на 2000 км мрежа и съпътстваща инфраструктура, за да можем да позволим мащабно засилване на сектора", каза министърът.

"В момента енергийният сектор на страната осигурява сериозна част от брутния вътрешен продукт (БВП). За миналата година сме изнесли над 12 тераватчаса електроенергия с приходи от 3 млрд. евро", добави Христов. Тези средства са били използвани основно за компенсиране на високите цени на електроенергията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари