В Украйна ще се случи същото като в Сирия, руснаците нямат милост

2
В употреба влизат и забранените касетъчни бомби. С тях са бомбардирани клиники, училища, пазари. Това е една колкото човеконенавистна, толкова и успешна военна стратегия, казва Йорис Ван Бладелм
В употреба влизат и забранените касетъчни бомби. С тях са бомбардирани клиники, училища, пазари. Това е една колкото човеконенавистна, толкова и успешна военна стратегия, казва Йорис Ван Бладелм

"В Украйна ще се случи същото като в Сирия, руснаците нямат милост. Набележат ли си цел за бомбардиране, не спират, докато не я изравнят със земята", казва сириец, преживял безмилостни руски бомбардировки в Сирия пред Дойче Веле

Почти нищо не е останало от родното му място: преди две години руски изтребители подлагат Нераб на унищожителни бомбардировки. В селото падат повече от 100 бомби, разказва Али Абдел. Атаката била отмъщение за това, че във войната в Сирия хората от Нераб били срещу президента Асад.

Много от жителите на селото загиват при бомбардировките. Сред жертвите са и бащата и двамата братя на Али Абдел. Други се спасили с бягство към южните части на Идлиб. Днес тази провинция е последната крепост на бунтовниците срещу режима на Асад.

Как Путин използва Сирия като опитна лаборатория

28-годишният Али Абдел решил да остане с двете си деца в Нераб. Искал да се занимава със земеделие. Но стъпва върху мина и остава без един крак. Научил е следния урок: "Русия изобщо не се трогва от това, че долу на земята има деца, жени, старци. Бомбардират хора, пазари, джамии, училища - всичко", казва мъжът.

Намесата на Русия във войната в Сирия обръща нейния ход: през септември 2015 година руски изтребители бомбардират градове и села, контролирани от бунтовниците. Официално това е представено като операция срещу ислямистки терористи, но в действителност бомбардировките убиват най-вече цивилно население.

Така Путин спасява Асад от поражение. По онова време сирийският диктатор е загубил контрола върху огромни части от територията на страната, а Путин вижда шанс да стъпи в Близкия Изток и да се сдобие със стратегически важна база за руските бойни кораби и самолети.

Едновременно с това той използва ситуацията, за да тества нови оръжия. Само за две години в Сирия са изпробвани повече от 200 оръжейни системи: високопрецизни ракети, изстрелвани от кораби и подводници, нови изтребители, дронове, противобункерни бомби, разузнавателна техника.

Според Йорис Ван Бладелм, военен експерт от австрийския Институт за европейски политики и политика за сигурност, Русия е използвала Сирия като "опитна лаборатория за военния си арсенал". За 90 процента от руските пилоти на бойни самолети войната в Сирия е била прекрасна възможност да натрупат боен опит, твърди още експертът.

Катастрофални последици за мирното население

За сирийското население обаче тази "тренировка" е истинска катастрофа. Бомбардирани са свръхважни обекти като електро- и топлоцентрали и ВИК-съоръжения. Градове като Алепо са стегнати в обръч, напълно откъснати са от останалия свят, а населението им е оставено да гладува.

В употреба влизат и забранените касетъчни бомби. С тях са бомбардирани клиники, училища, пазари. Това е една колкото човеконенавистна, толкова и успешна военна стратегия, казва Йорис Ван Бладелм: "Скъсаш ли с морала, лесно разбиваш противника".

По данни на организацията "Airwars" от руско оръжие в Сирия са загинали 23 000 цивилни граждани. При това руски сухопътни части почти не са били използвани в тази война.

Подобни военни престъпления се извършват и днес в Украйна, казва Диана Семан от "Амнести интернешънъл". Али Абдел също се опасява от най-лошото за Украйна. Украйна ще се случи същото като в Сирия, защото руснаците нямат милост", казва той. "Набележат ли си цел за бомбардиране, не спират, докато не я изравнят със земята", добавя мъжът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    ...
    За нацисти, наркомани и мошеници милост само от Господ. Югославия, Чечня, Сирия, Афганистан, Нагорни Карабах, Казахстан - все подривани, ограбвани и съсипвани от САЩ, говорим за народа !
  • 2
    4
    до 2
    То службите в Бг си ги знаем - братчеди, племенници и любовници на големи хора и не са опасни, ама руските служби са доста добри.:) Напоследък има вълна от самоубийства на критици на Русия и на Путин в нета.:) Така, че не споменавай всуе Името Му!:)
  • 1
    3
    До 1, така е!
    Днешна Чечения начело с Рамзан Кадиров е образцов регион в Путинова Русия. Днес в Русия не е прието да се припомнят уроците от Първата и Втората чеченски войни - преди 20 години врагове, а днес съюзници. В политическо отношение Кадиров изповядва смесица от чеченски национализъм и вярност към Русия. Брадати мъже се молят на Аллах и се бият на страната на Русия.
  • 1
    2
    ДД
    Про руските тролове са ''дежурни '' денонощно ! Да се надяваме ,че службите в демократична България ще си свършат работата и ще прекъснат нишката на тая подривна дейност !
  • -1
    1
    любопитен
    Прав е - само да не стане така джуджето при следващата си война да поиска помощ от украинците, които е убивал, горил и изтребвал. Защото вече поиска от сирийците помощ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари