В Турция избухна недоволство заради временно блокиране на Туитър

0
Това трябваше да бъде направено, защото в някои профили имаше неверни твърдения, клевети, обиди и публикации с цел злоупотреба, заяви служител на Туитър
Това трябваше да бъде направено, защото в някои профили имаше неверни твърдения, клевети, обиди и публикации с цел злоупотреба, заяви служител на Туитър Снимка: Getty Images

Това трябваше да бъде направено, защото в някои профили имаше неверни твърдения, клевети, обиди и публикации с цел злоупотреба, заяви служител на Туитър

Решението на властите в Турция да блокират достъпа до Туитър за около 12 часа от вчера следобед до рано тази сутрин в момент, когато хората се опитваха да намерят свои близки след разрушителните земетресения, засили общественото недоволство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Опозиционни лидери и потребители на социални медии критикуваха блокирането на платформата, която помага на хората да споделят информация за пристигащата помощ и локацията на все още блокираните под руините след първоначалния трус в понеделник.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган е блокирало социални медии в миналото и в последните месеци се фокусира върху борбата с това, което нарича "дезинформация", което е било и причината за блокирането на Туитър вчера. Властите възстановиха пълния достъп до социалната медия рано днес, когато броят на жертвите в Турция и съседна Сирия достигна 17 000.

"Правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган е загубило ума си и резултатът е виковете за помощ да се чуват по-малко. Ние знаем всичко, което се опитвате да скриете", заяви лидерът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу след като Туитър бе блокиран вчера.

Правителствен служител, който пожела анонимност, заяви, че стъпката временно е прекъснала действителни молби за помощ, но бързо са били предприети действия и услугата е била възстановена. "Това трябваше да бъде направено, защото в някои профили имаше неверни твърдения, клевети, обиди и публикации с цел злоупотреба", заяви служител, давайки за пример опити за кражба на пари под претекст, че се събират помощи.

Турски служители разговаряха с Туитър вчера и заявиха, че очакват сътрудничество в борбата с дезинформацията по време на спасителната дейност, каза заместник-министърът на транспорта Йомер Фатих Саян.

Директорът на комуникациите на Ердоган Фахреттин Алтун заяви, че Туитър е сътрудничил на срещата и е обещал да подкрепи усилията на Турция, а властите очакват да работят с медията в следващите няколко дни и седмици. "Дезинформацията е общ враг на човечеството и сериозна заплаха за демокрацията, социалния мир и националната сигурност", заяви Алтун в Туитър днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари